Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Путин не си поплюва. От вчера в Русия валят оставки на местни началници.

За по-малко от 24 часа си подадоха оставките губернаторите на Архангелска област, на Камчатка и на северната област Коми.

Очевидно местните големци не са приели достатъчно сериозно трите обръщения, които президентът Владимир Путин направи във връзка с извънредните мерки срещу коронавируса.

Силова държава

Кадровата метла идва да покаже на руските избиратели, че властта е действена и решителна и така донякъде да успокои нарастващата тревожност сред населението. Държавата публично показа мускули - система за масово следене на всички чрез камери (170 000 само в Москва) и с приложения в мобилните телефони. Извънреден закон, който предвижда до 7 години затвор за нарушение на санитарните норми, довело до смърт на двама или повече души и 5 години лишаване от свобода за разпространяване на фалшиви новини.

Международните отношения станаха в последните дни арена за демонстрация на руска сила и благородство. Независимо от собствения си проблем и западните санкции Москва изпрати помощи на най-тежко засегнатите в света - Италия и САЩ - на самоуверените европейци и американците, които се оказаха в тежка беда въпреки икономическото си и технологично превъзходство. При това помощта за Италия беше не просто медицинска, а военно-медицинска. Руска автоколона с военни лекари извърши десант във военна база на страна членка на НАТО и според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, била посрещната радушно от изстрадалото местно население. Оказа се, че 80 процента от изпратените материали и оборудване са предназначени за друг вид кризи, но на това обърна внимание само в.”Стампа”.

Днес порталът РБК пише, че апаратите за обдишване,  които руски Ан-124 стовари вчера в САЩ, са произведени от КРЕТ, компания, която е в списъка на санкционираните от САЩ.

Отслабващо доверие

Тревогата в Русия идва не само от бързото нарастване на доскоро подозрително ниския брой на регистрираните заразени (от малко над 200 преди дни до 4000 днес), но и от влошаващата се всеки ден икономическа конюнктура.

Рублата всеки ден отслабва спрямо долара и еврото. Доларът и еврото днес се търгуваха съответно за над 79 и 85 рубли. На 19 март те се продаваха съответно за над 77 и 85 рубли, а преди началото на кризата около 67 и 73 рубли. 

Интервенциите на централната банка не помагат, нито честото говорене на представители на правителството за валутния резерв на страната и за Фонда за национално благосъстояние.

Банката призна, че инфлацията се ускорява, но добави, че това е краткосрочна тенденция. Управителката ѝ Елвира Нибулина каза, че за месец от сегашната карантина страната губи 1,5-2% от БВП.

Решението на Путин всички руснаци (с изключение на жизнено важните позиции) да бъдат в платен корона-отпуск до 30 април демонстрира увереност във възможностите на икономиката. Но финансовият министър Антон Силуанов неотдавна призна, че спирането на цели отрасли е проблем, по-голям и от отслабващата рубла и от падналите до исторически ниски нива цени на петрола. Вчера те внезапно скочиха с около 30 на сто след изявление на президента на САК Доналд Тръмп, че очаква ценовата война между Саудитска Арабия и Русия да спре и Рияд да престане с демонстративното увеличаване на добива. Тръмп снощи обаче поясни, че не е обсъждал намаляване на американския добив на петрол в преговорите с Русия и със Саудитска Арабия.

Доверието във властта в Русия изглежда разклатено, макар това трудно да се долавя през контролираните в по-голямата си част от нея медии.

Първият признак за това са зачестилите обръщения на президента към нацията. С нея досега Путин общуваше пряко веднъж в годината, като прибавим и редовната му годишна пет-шест часова пресконференция по всички въпроси на битието.

Наистина, с обръщенията си Путин днес не прави изключение от повечето национални лидери в извънредната ситуация, която е международна. Но в сравнение с него Тръмп например от началото на мандата си непрекъснато контактува пряко с американците през туитър и през изявления пред медиите в Белия дом и на публични събития. Почти същото важи за повечето западни лидери, които непрестанно са пред камерите. В “нормалните” времена, в сравнение с тях, Кремъл беше значително по-затворен. 

Втори признак на тревожност, веднага доловен от деловите медии, беше започналото масово теглене на влогове след първото обръщение на Путин. Хората се бяха подплашили от негово предложение за 13-процентов данък върху влоговете над 1 милион рубли (11 900 евро). Наложи се Силуанов да обяснява това, което правителствените служби не бяха успели - че налогът започва да се прилага от догодина и то - само върху горницата над посочената сума.

Трети признак на масова тревога беше изпразването на магазините. Последва специално указание във второто обръщение на Путин - регионалните власти да вземат мерки срещу спекулата и зловредните слухове.

“Русия скоро няма да има какво да яде”

Предстоящият неработен месец ще означава за Русия да изгуби вече най-малко 1 процент от годишния си БВП, пише днес  "Комерсант", цитиран от БТА.

"Антивирусният април ще принуди (властта) да харчи все повече за държавна подкрепа" на бизнеса и населението, прогнозира "Независимая газета".

До момента най-щедра в този аспект е Германия, отпуснала за антикризисни мерки към 37 на сто от своя БВП - 1,3 трилиона евро. САЩ отделят за подкрепа на икономиката и гражданите близо 12 на сто от БВП, или над 2,6 трилиона долара. В сравнение с това мерките на руските власти изглеждат микроскопични, добавя всекидневникът.

"След обръщението на Путин Русия скоро няма да има какво да яде", цитира в заглавие "Свободная преса" коментар на икономиста Михаил Делягин. Хората привършват парите, гастарбайтери нападат вече купувачи край супермаркетите, престъпността в Русия - бездруго доста голяма, "кардинално ще нарасне" през следващия неработен месец, а полицията, напротив, "стриктно спазва режима на самоизолация", заявява експертът.

Ключови думи

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Как да нямат какво да ядат

Как да нямат какво да ядат тези нагли владетели на света? Толкова калашници и свръхзвукови железа имат! Да ги смучат! А, нали и "Крим наш!"
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Руският

народ е изстрадал и заблуден,и това не е отсега,а от векове,защото този народ никога не е бил свободен.Просто е изпадал от едно робство,в друго.Но,ако погледнем по-съсредоточено самите себе си като народ,действителността в която живеем и търпим вече повече от 15 год.,избирайки начело на д-вата все едни и същи компрометирани партии и личности,ще стигнем до извода,че с нищо не сме по-умни от руснаците.Единственото ни предимство,което за съжаление не оценяваме достатъчно,е това,че сме НАТО и ЕС.И слава Богу!Защото ако не,много е възможно да бяхме станали вече и...руснаци.Справка-полуостров Крим!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Да си жив и здрав за тези

Да си жив и здрав за тези думи, защото са истина.
 's picture

Petyo9

Путин затова

напира са усвояването на арктика - трябва да ловят тюлени и бели мечки, иначе ще изпукат от глад. Но всяко зло - за добро! "Ще ги накараме да ядат ракети!!!" - беше възкликнал бившият холивудски актьор - Роналд Рейгън, но вече в качеството си на Президент на САЩ. Не се мина много време и "непобедимия" СССР се срина. Сега нещата пак на там отиват.
ефрейтора от 50130's picture
ефрейтора от 50130
ефрейтора

Русия

ще се оправи , не берете грижа . Но лузърите-негативисти , черногледи и злорадстващи по паспорт-ще се влошават...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.