Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обръщението на президента Владимир Путин за мерките, свързани с коронавируса, могат да предизвикат банкова криза в Русия, пише днес икономическият портал РБК.

Вече много граждани теглят влоговете си, се оплакват банки на централната банка, съобщава електронното издание.

Асоциацията на банките в Русия пише на централната банкерка Елвира Нибулина, че вече са налице признаците на това, което на професионален жаргон финансистите наричат bank run (паника, набег към банките), т.е. вълна от панически закривания на влогове.

Сред предложенията на Путин имаше едно - да се обложат с 13-процентов данък доходите от влоговете от 1 млн. рубли и нагоре. То сега става причина клиентите масово да теглят целите си депозити.

Банкерите смятат, че хората просто не са разбрали същността на предложената мярка, а липсата на адекватно публично разяснение е “създала почва за разпространение на различни версии и слухове”.

Снощи министърът на финансите Антон Силуанов обясни, че новият данък ще е в сила от 2021 г., а след това ще бъде удържан само в 2022 г. 

При това той ще се изчислява само за горницата над 1 млн. рубли, като преди това, ако човек има различни влогове, те се сумират.

Рублата рязко отслабна спрямо долара и еврото в последните дни ($1=RUB78,75; €1=RUB86,49), след като карантинните мерки срещу коронавируса спряха цели отрасли от икономиката, а цените на петрола, основен руски износен продукт, се сринаха рекордно.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.