Руският президент Владимир Путин удължи днес неработните дни за руснаците до 30 април като мярка против разпространението на коронавируса по време на обръщение към нацията.

 

 

Последният път, когато Путин направи телевизионно обръщение към руското население бе на 25 март. В реч за борбата срещу разпространението на COVID-19 президентът обяви седмицата от 30 март до 5 април за неработна.

"Пикът на епидемията по света все още не е преминал, включително и у нас. Във връзка с това реших да удължа почивния ден до края на месеца, тоест до 30 април включително", заяви държавният глава.

Държавният глава обяви удължаването на "неработните дни", въведени по-рано, за да се "осигури санитарно и епидемиологично благополучие на населението".

"Ако ситуацията позволява, ние ще коригираме обявения период на неработни дни в посока на неговото намаляване", допълни президентът.

Той подчерта, че "хранителните магазини и аптеките" ще продължат да работят.

Путин отбеляза, че по време на неработните дни ще бъдат "съхранени заплатите на работниците".

Междувременно стана ясно, че губернаторът на Архангелск Игор Орлов си е подал оставката, предава ТАСС.

"Съгласно резултатите от големи социологически проучвания, проведени от редица професионални организации, вече ми е ясно, че трябва да се свържа с президента на Руската федерация, за да реши кой ще подготви нашия Архангелски регион за предстоящите избори за губернатор и въз основа на това написах декларация за оставка. Много съм благодарен на всички, които са работили с мен, на всички жители на Архангелска област, които ми дадоха възможност да ръководя Архангелска област в продължение на осем години", каза Орлов.

През май 2015 г. той също подава оставка предсрочно и междувременно иска от Путин разрешение да се кандидатира отново, което се и случи.

По време на живото включване на президента падна още една оставка. Тя е на ръководителя на автономната република Коми - Сергей Гапликов.

"Уважаеми жители на Република Коми, искам да се обърна към Вас с това заявление. Реших да оттегля пълномощията си като глава на Република Коми", сподели той във видео в "Туитър".