Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кремъл твърди, че руската медицинска помощ за Италия срещу коронавируса е напълно безкористна, но италиански всекидневник днес съобщи, че 80 на сто от нея е безполезна и служи като пропагандно средство и претекст Русия да засили влиянието си в третата икономика на еврозоната и една от ключовите европейски съюзнички в НАТО.

Че Москва не пропуска шанса за пропагандни дивиденти, днес ясно даде да се разбере руското външно министерство. Тази помощ разбива митовете за руската заплаха и дългата ръка на Кремъл, заяви говорителката му Мария Захарова.

"Стампа" обаче разказа друга история. Вестникът цитира "високопоставени политически източници" в Италия, че четири пети от доставеното оборудване не върши работа. То включва средства за бактериологична дезинфекция, полева лаборатория за стерилизация. Те могат да послужат в друг вид криза, но не и в сегашната в Италия. Апаратите за обдишване и медицинските маски, които изпраща Китай, за разлика от руските доставки, веднага влизат в употреба, пише изданието.

Безполезни материали и съмнителни военни

Помощта, на която Кремъл прикрепи етикета "От Русия с любов", беше уговорена в телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и италианския министър-председател Джузепе Конте. Според източниците на "Стампа" с нея руският лидер преследва геополитически цели:

"Путин вижда в коронавируса възможност физически да присъства на италианския театър, а италианският премиер не се притеснява да потърси подкрепа в трудната ситуация и да затвърди приятелството си с политическото ръководство в Москва."

Показателно е, че руското министерство на отбраната, а не това на здравеопазването организира операцията. Всички изпратени медици са военни, а не цивилни. Според "Стампа" някои от тях преди са участвали в задгранични операции, където "бактериологичната война се е преплитала с операции на разузнаването".

Вестникът цитира имената на генерал Сергей Кикот, който е специалист по антракса, полковник Вячеслав Кулиш, експерт по защитно облекло, работил по проблемите на еболата и чумата, и специалиста по бактериологични оръжия полковник Генади Еремин. Те се придвижват свободно из Италия, включително край бази на НАТО. В Неапол е командването на Алианса за Южна Европа, в Италия той има ключови военновъздушни и военноморски бази.

Италия остро упрекна Европа, че я е изоставила сама в кризата с коронавируса. Според "Стампа" Конте е договорил помощта, без да се консултира с европейските и натовските си партньори. 

Руски полковник: Местните приветстват радостно нашата армия

По-рано този месец говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че помощта няма користни цели, например Италия да използва тежестта си в ЕС, за да бъдат разхлабени или отменени санкциите срещу Русия.

Днес обаче Захарова демонстрира друг ракурс към ситуацията, до голяма степен потвърждаващ написаното в "Стампа". Тя публикува във фейсбук профила си видеоклип, показващ руски военни медици, чиято автоколона е спряла за почивка някъде в Италия.

“Местните радостно приветстват нашата армия и не се чувства, че се намираш в друга страна”, казва в клипа началникът на автоколоната полковник Игор Богомолов.

“Това не е филм за агресивните руснаци и изгорената от тях земя, това е репортаж за помощта,  която Русия оказва на италианците, преживяващи много тежък период от тяхната история”, написа Захарова. “Ето го апогеят на изолацията, апотеозът на "руската заплаха", анатомията на "ръката на Кремъл".

 

Руският посланик в Италия Сергей Разов отхвърли публикацията в "Стампа" като "перверзна".

“Такива твърдения са продукт на перверзен ум", каза той, цитиран от руската агенция РИО "Новости". "Безкористното желание да помогнем на приятелски народ в беда е видяно като коварно."

Конте не за първи път търси и демонстрира близост с Русия. Той не е и първият италиански премиер, който прави това. Топли отношения с Путин имаха предшествениците му Матео Ренци и Силвио Берлускони. Италия беше ключовата участничка в провалилия се газов проект "Южен поток".

Италия е най-тежко пострадалата от пандемията европейска страна. Тази сутрин установените там случаи на зараза с новия коронавирус бяха 74 386, починалите - 7503, а оздравелите - 9363.

Най-малко десет руски военнотранспортни полета от Москва до италианската военна база Пратика ди маре доставиха там медицински материали, оборудване и 100 военни медици, които ще работят заедно с италианските си колеги, чиито здравни заведения са на ръба на възможностите си.

Коментари

 's picture

smarf

Асимилация

Руските паразити си харесаха този път Италия. Време е италианците да разберат, какво означава руска любов. Където руски паразит е дебаркирал, там живот няма. Последно Донецк и Сирия. Вижте и нашите руски паразити. Крещят, ядът на готово и паразитират върху някаква измислена руска любов..
Bo To's picture
Bo To
МогъщБЪЛГАРИН

@Martin

Martin Martinov какво казва бе смешко? Един политически агитатор даже и с големи букви не го е написал.... Аман от продажни тролове!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.