Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийският градски съд е запорирал банкови сметки, имоти и лодка на Иво и Галя Прокопиеви. Това е станало по искане на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Причината е проверка, която "установила значително несъответствие между имущество и доходи на проверяваното лице за периода 15.08.2008 г. – 15.08.2018 г.".

Отделно от това Прокопиев е подсъдим по делото за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. заедно с бившите министри на финансите и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Според обвинението сделката е нанесла щета на държавата в размер на 20 млн. лв. 

Това даде повод през 2018 г. да му се запорира и имущество за 198 млн. лв.

От юни 2019 г. той е обект и на ново разследване по темата с приватизацията. При обиск в офисите му шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров бе словоохотлив и обясни, че акцията в "Алфа финанс консултинг" е част от разследване, свързано с "всички трансакции" и акциите на предприятието "Каолин", приватизирано с участието на Прокопиев. Преди да се озове в Специализираната прокуратра, същото дело започна като такова за пране на пари - в Градската.

Сега, на 14 февруари, комисията е поискала и ново обезпечение на бъдещ иск за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Прокопиев и съругата му, става ясно от днешното съобщение. 

"Съгласно закона така са налице предпоставките за предявяване на иск за отнемане с цена 451 476,59 лв., разпределена между бъдещите ответници както следва: 368 895,85 лв. спрямо Иво Прокопиев и 82 580,74 лв. спрямо Галя Прокопиева", обясняват от КПКОНПИ.

На 17.02.2020 г. СГС е одобрил запор на акции, сметки и на моторна лодка Merry Fisher 795 Marlin. Издадена е обезпечителна заповед.

Тя може да се обжалва пред горната инстанция.

От КПКОНПИ припомнят и предишната проверка на Прокопиев, при която бяха запорирани два поземлени имота, административна сграда на 8 етажа и търговска сграда в София и урегулиран поземлен имот и построена в него офисна сграда. Той беше дело на съда в Бургас, поводът бе същият - несъответствие между законно обявените доходи и имуществото.

Процесът обаче бе спрян, докато се чакаше преюдициално запитване от българска страна за гражданската конфискация до Съда на ЕС в Люксембург. След като той се произнесе, вече няма пречки исковете на ведомството, ръководено от Сотир Цацаров, да продължат.

Прокопиев е издател на медиите от "Икономедия" - едни от най-критичните към дейността на Сотир Цацаров като главен прокурор, а сега и на Иван Гешев.

Ето и пълното съобщение на антикорупционната комисия:

По повод постъпили множество запитвания от медии пресцентърът на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ предоставя следната информация:

На 14.02.2020 г. Комисията е предявила в Софийския градски съд искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Иво Прокопиев и Галя Прокопиева. То е по повод проверка, започнала на 15.08.2018 г. по отношение на Иво Прокопиев и установила значително несъответствие между имущество и доходи на проверяваното лице за периода 15.08.2008 г. – 15.08.2018 г. Съгласно закона така са налице предпоставките за предявяване на иск за отнемане с цена 451 476,59 лв., разпределена между бъдещите ответници, както следва:

368 895,85 лв. спрямо Иво Прокопиев и 82 580,74 лв. спрямо Галя Прокопиева.

С определение от 17.02.2020 г. съдът е допуснал обезпечение на иска, с налагане на претендираните от КПКОНПИ обезпечителни мерки – запор на акции, запор на сметки на двете лица и запор на моторна лодка Merry Fisher 795 Marlin. Издадена е обезпечителна заповед.

По отношение на Иво Прокопиев е била образувана и предходна проверка с проверяван период 16.01.2007 г. – 16.01.2017 г. В резултат на проверката и установеното значително несъотвествие между имущество и доходи на 6.03.2018 г. в Окръжен съд-Бургас е предявен иск за отнемане на имущество в полза на държавата с цена от 198 927 389,22 лв.

Ответници по този иск са Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и три търговски дружества: „Алфа финанс холдинг“ АД, „Соларпро холдинг“ АД и „Алфа енерджи холдинг“ АД.

По искане на КПКОНПИ и този иск е обезпечен с допуснати от съда запори на акции и дружествени дялове, както и на идеални части от жилищна сграда с открит басейн, находяща се в гр. Созопол. С определение от 21.02.2020 г. съдът е спрял производството по това дело до произнасянето от Съда на Европейския съюз /дело С-234/18 и дело С-319/19/ по две преюридициални запитвания, отправени от СГС с определения от 23.03.2018 г. и от 2.04.2019 г.

 

По искане на КПКОНПИ с определение от 17.03.2020 г. Окръжен съд-Бургас е допуснал допълнителни обезпечителни мерки на предявения иск поради непосредствена възможност за разпореждане с имоти от страна на ответниците. Обезпечителните мерки касаят „Алфа финанс холдинг“ АД – възбрани върху недвижими имоти на дружества  /“Лендмарк холдинг“ АД, „Лендмарк България цар“ ЕООД, „Лендмарк България еърпорт“ ЕООД, „Лендмарк България офис“ ЕООД, „Лендмарк България тауър“ ЕООД и „Сплендид вю“ ЕООД/, които това търговско дружество контролира или има участие в управлението и собствеността. Съдът е наложил възбрани върху следните недвижими имоти:
- поземлен имот от 43 504 кв. м, предназначен за комплексно застрояване, в землището на гр. Балчик;
- поземлен имот от 8185 кв. м в землището на с. Бусманци, ведно с построената в него административна сграда на 4 етажа – логистичен комплекс;
- административна сграда на 8 етажа, със застроена площ от 1403 кв.м, в гр. София;
- търговска сграда на 2 етажа, със застроена площ от 756 кв. м, в гр. София;
- урегулиран поземлен имот от 1850 кв. м, ведно с построената в него офисна сграда с бизнес административни и търговски функции с РЗП от 9957,5 кв. м, състояща се от два подземни етажа и две надземни тела /едното на 6/8 етажа, другото на 3 етажа/.
Издадени са обезпечителни заповеди.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.