Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) обяви, че приватизацията на "Каолин" АД от далечната 1999 година е била незаконна.

Това е и основната причина за поискания запор на имущество на Иво Прокопиев, съпругата му, три компании, на които той е собственик, и фондация "Граждански медии". Това се разбра от думите на председателя на комисията Пламен Георгиев. Запопът и бъдещ евентуален иск за отнемане на имущество срещу Прокопиев и дружествата му са за над 199 млн. лв., като разминаването в личните приходи и разходи на самия Прокопиев е 14 млн. лв., твърди проверяващият орган.

От експозето на Пламен Георгиев стана ясно, че 150 млн. лв. от "голямата" сума, която КОПНИ претендира, са от продажбата на "Каолин" АД през 2012 г. 

Въпросният доход и имущество според КОНПИ са нерегламентирани, защото комисията е открила, че самото придобиване на "Каолин" е било такова - през 1999-2000 година. Инспекторите, които са работили по проверката - Иванка Начева и Ваня Бързачка, разказваха как точно са установили нарушения в приватизационната процедура, а Георгиев на свой ред обясни, че проверка на органа, който следи приватизационните сделки по закон - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, е установила, че няма нарушения. Нямало и как да е друго, щом самата агенция е участвала в приватизационната сделка, вярва шефът на КОНПИ.

От думите на Иванка Начева се разбра, че произходът на средствата на Иво Прокопиев и дружествата е ясен, но не е законен. Тя изброи сумите като разбивки - за какво претендира КОНПИ, като в повечето случаи става дума за преводи на средства към Прокопиев или негови дружества от "Каолин" АД до продажбата на компанията през 2015 г. 

 
Председателят на КОНПИ обясни, че нарушения в приватизацията имало, защото лица, свързани с Прокопиев, били влезли в "Каолин" малко преди приватизацията му чрез РМД, а работниците не били известени, че могат да си купят акции. Според комисията, от изложението на която не стана ясно по силата на кой закон може да "проверява" минали приватизационни сделки, не бил ясен произходът на парите, платени за 10% от акциите тогава, а останалите били "платени с компесаторки по лобисткия закон "Лучников". 

Пламен Георгиев се оплака от "безпрецедентен натиск" от Иво Прокопиев чрез медии с цел да се повлияе на работата на КОНПИ и обяви, че е имало теч на класифицирана информация от комисията и това също било без прецедент. Част от информацията е била манипулирана - например, че има запор на дружества, отнасящи се до медиите, които Прокопиев издава. По думите на Георгиев това не е вярно - запор има на "Соларпро холдинг" АД, която държи 13,4% от акциите на "Икономедия".

"Запорът на акции пречи на продажбата, но не и на работата на медиите", декларира шефът на КОНПИ.

 

По-късно Иво Прокопиев и представители на "Икономедия" дадоха пресконференция. Може да я видите тук:

 

 

Коментари

Боже, Боже, до къде стигнахме

Боже, Боже, до къде стигнахме! Срам за българските институции и администрация! Срам!

Хм

„Все пак има уловка в замяната на акции от Каолин за Соларпро“ - https://www.investor.bg/blogosfera/363/a/-vse-pak-ima-ulovka-v-zamianata-na-akcii-ot-kaolin-za-solarpro-104536/ „Приключи замяната на акции на Каолин за акции на Соларпро“ - https://profit.bg/kompanii/novini/priklyuchi-zamyanata-na-aktsii-na-kaolin-za-aktsii-na-solarpro/ След тези две публикации, написаното в „скандално“ не звучи чак толкова безумно - http://skandalno.net/kak-ivo-prokopiev-prikri-schetovodna-d-128277/ Действията се развиват от втората половина на 2010г. - абсолютна давност не е изтекла.

И КФН...

"КФН многократно е искала договора с Quarzwerke GmbH с всички допълнителни споразумения и анекси към него. Без отговор. Благоволили са да й предоставят единствено (обърнете внимание!) извлечения от сключения договор между "Алфа Финанс Холдинг" АД и Quarzwerke GmbH. Представена е извадка от английският текст на договора, съдържащ само титулна страница и страница, която съдържа единствено подписи на договарящите страни, както и преведен на български език текст на договора, съдържащ 66 страници, от които в КФН са представени само 17 страници. От представените извлечения става ясно, че пълният текст на договора е със значително по-голям обем от извадките представени в КФН. В мотивите на КФН пише още, че непредставянето на поисканите документи, в частност пълното съдържание на договора, поставя под съмнение дори конкретната дата на сключването му, което е допълнителна пречка за осъществявания надзор от страна на регулатора в случая. При кореспонденцията Quarzwerke GmbH посочва, че "контрагентите по договора Quarzwerke GmbH и "Алфа Финанс Холдинг" АД са обвързани от изпълнението на задължения за конфиденциалност, съгласно допълнителните споразумения и анексите към тях, като се заявява, че "Алфа Финанс Холдинг" АД писмено е уведомила насрещната страна, че ще потърси отговорност от Quarzwerke GmbH за всяка вреда, причинена от нарушение на задълженията за конфиденциалност чрез разкриване на допълнителните споразумения и анексите към тях". Посочва се също, че в допълнителните споразумения и анексите към договора се съдържат търговски тайни и конфиденциална информация за Quarzwerke GmbH и "Каолин" АД, като според германското дружество, тя е ирелевантна и е извън обхвата на проверката, осъществявана от КФН. Изложените аргументи от страна на Quarzwerke GmbH са напълно неоснователни. Това посочва Върховният административен съд - VII отделение, с председател съдия Ваня Анчева по административно дело № 13097 от 2013 година. В Определението по хода на делото от 30.10.2013 г. се отхвърля искането на "Алфа Финанс Холдинг" АД за спиране на предварителното изпълнение на решение № 657-Е от 23.08.2013 г., с което "Алфа Финанс Холдинг" АД е задължено да представи в КФН в цялост копие от сключения на 20.12.2012 г. договор за покупко-продажба на акции от капитала на "Каолин" АД. В цитираното определение ВАС е приел, че отказът на дружеството да представи на регулаторен орган информация поради съображения, че същата представлява търговска тайна, е неправомерен, тъй като това означава да се отрече нормативно съществуващият регулаторен механизъм. Именно това решение на ВАС дава "сила" на КФН да прояви твърдост към контрагентите по сделката с "Каолин"." 13. февруари 2014 - http://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/da-harijesh-1-mln-leva
kate pate's picture
kate pate
kate pate4

По тези обвинения нищо няма

По тези обвинения нищо няма да му направят. Само вдигат пушилка. Когато му повдигнат обвинения за обратното изкупуване на 5% от акциите на Каолин от пенсионен фонд Доверие и препродажбата им още същия ден на тройна цена, което е христоматиен пример за източване на пенсионен фонд, тогава ще повярвам на прокуроратурата, че имат воля да осъдят тоя престъпник. Сега явно, само го рекетират, това е само предупреждение. И ще го обяздат... той няма избор. Иначе е с двата крака вътре.
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Кате, казах ли ти, че си тъпа?

Спазвай си петкратната ежедневна молитва към бога от Банкя и друго не се иска от теб.

Все пак

Не е ли съдът, който решава нещо дали е законно или не? КОНПИ не се ли вживява като една друга Комисия, от друго време, в друга страна - Чрезвичайната Комисия ЧК?
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Един издател на свободни медии има

и точно неговите сделки погнаха. Браво! А впрочем Р. Овч. какво прави? Още ли не е в затвора? А Пеевски? Него не го проверяват въобще - той проверява. А Бисеров? При него всичко е ОК.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.