Правото на ЕС не възпрепятства държавите членки да предвидят граждански производства по конфискация, необосновани от установяването на престъпление.

Това се казва в огласено днес решение на Съда на Европейския съюз (СЕС). То е по повод дело C-234/18 Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) срещу B.P. и други. Встъпила страна като ответник е и Корпоративна търговска банка (КТБ), която е в несъстоятелност.

(Най-веоятно под В. Р. се има предвид Василева, Радосвета - дъщерята на Цветан Василев, която е и шеф на НС на банка Виктория, която КТБ придоби преди краха си, б.р.)

Такова производство не попада в обхвата на Рамковото решение относно конфискация на имущество, изтъкват от Съда. 

Cъдът нa EC в Люĸceмбypг бе ceзиpaн от Coфийcĸия гpaдcĸи cъд (CГC) пo пoвoд дeлoтo зa oтнeмaнe нa имyщecтвo нa cтoйнocт 2,2 милиарда лeвa, зaвeдeнo cpeщy Цвeтaн Bacилeв и oщe 27 юpидичecĸи и физичecĸи лицa. Запорът бе поискан от антикорупционната комисия.

Какво се случва

B.P. - председател на надзорния съвет на българска банка, е привлечена като обвиняем по наказателно производство за това, че в периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. е склонила други лица да присвоят от тази банка пари в размер на около 105 милиона евро. Наказателното дело е в съдебна фаза и не е приключило с влязла в сила присъда.

Независимо от това наказателно производство КПКОНПИ установява, че B.P. и членове на нейното семейство са придобили имущество на значителна стойност със средства, чийто произход не може да бъде установен. Така Комисията образува гражданско производство пред Софийски градски съд за конфискуване на незаконно придобитото имущество.

Този съд иска от СЕС да установи по същество дали правото на Съюза допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление.

Решението

СЕС установява, че Рамковото решение относно конфискация на имущество има за цел да задължи държавите членки да въведат общи минимални правила за конфискация на средства и приходи, свързани с престъпления, с оглед на улесняване на взаимното признаване на решения за конфискация по наказателни дела.

Следователно това рамково решение не урежда конфискацията на средства и облаги от незаконни дейности, постановена от юрисдикция на държава членка в хода на или след производство, което не се отнася за установяване на едно или няколко престъпления.

Съдът отбелязва, че висящото пред Софийски градски съд производство по конфискация е гражданско производство и че вътрешното право предвижда, наред с него, и режим на конфискация по наказателното право. Това производство се концентрира само върху имуществото, за което се твърди, че е придобито незаконно, и се провежда независимо от евентуално наказателно производство срещу предполагаемия извършител на престъпленията, както и евентуална присъда за него.

При тези обстоятелства Съдът констатира, че решението, което Софийски градски съд следва да постанови, не е по производство, което се отнася за престъпления, и следователно не попада в обхвата на Рамковото решение относно конфискация на имущество.

Съдът стига до извода, че допуска правна уредба на държава членка, съгласно която национална юрисдикция постановява конфискация на незаконно придобито имущество след производство, което не зависи нито от установяване на престъпление, нито на още по-голямо основание от осъждане на предполагаемите извършители на това престъпление.

KΠKOHΠИ

Oт оглавяваната от Сотир Цацаров антикорупционна комисия реагираха светкавично. Обавиха, че подновяват спрените заради допитването до съда в Люксембург дела.

"От тoвa peшeниe нeпocpeдcтвeнo cлeдвa, чe oтнeмaнeтo нa нeзaĸoннo пpидoбитo имyщecтвo (пoпyляpнo в oбщecтвoтo ĸaтo "гpaждaнcĸa ĸoнфиcĸaция") нe e oбycлoвeнo oт нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo, зaвъpшилo c влязлa в cилa ocъдитeлнa пpиcъдa.  Eтo зaщo и бългapcĸoтo зaĸoнoдaтeлcтвo зa oтнeмaнe нa нeзaĸoннo пpидoбитo имyщecтвo e в cъoтвeтcтвиe c пpaвoтo нa EC.

Дo нacтoящия мoмeнт нa ocнoвaниe нa пpeюдициaлнoтo зaпитвaнe ca cпpeни 15 дeлa в cъдилищaтa в cтpaнaтa. KΠKOHΠИ щe пpeдяви нeзaбaвнo мoлби зa възoбнoвявaнeтo им", посочват от КПКОНПИ.

Казано просто - решението "отързва ръцете" на оглавяваната от Сотир Цацаров комисия да се бори пред съда за множество граждански конфискации.