Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС създава инвестиционен фонд за отговор на разпространението на коронавируса, в който много бързо ще влязат 25 милиарда евро. С тези пари се очаква Съюзът да се пребори с икономическите последици от заразата.

Новината обяви тази вечер председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя говори след видеоконферентна връзка с лидерите на страните членки. Разговорът бе организиран от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Инвестициите ще бъдат насочени към системите на здравеопазване на страните членки, малките и средните предприятия, пазара на труда и други уязвими сектори на европейската икономика, уточни Фон дер Лайен. Тя очаква притокът на пари да започне в близките седмици.

Целевото европейско финансиране от тази сума ще бъде 7,5 милиарда евро. Фон дер Лайен ще предложи още тази седмица на ЕВропарламента и Съвета на ЕС тези пари да бъдат отпуснати. Останалите средства ще бъдат достъпни по европейските фондове.

Най-уязвимите компании ще могат да получат държавна помощ и по този въпрос ЕК ще прояви гъвкавост, каза още председателката.

Сред първостепенните цели на Съюза е да се намали скоростта на разпространение на заболяването, за да се спечели време за здравните власти и за изследователите, които търсят ваксина. Необходимо е болниците да бъдат предпазени от масов наплив на заразени.

Важно е също така да бъдат предприети  решителни мерки на макроикономическо равнище, за да може европейската икономика да устои на бурята. ЕК ще създаде екип от вирусолози и епидемиолози, от които ръководителите на страните членки ще получават постоянни съвети.

От утре всеки ден ще бъдат свиквани видеоконференции с участието на европейските министри на здравеопазването и/или на вътрешните работи, за да се обсъжда обстановката с разпространението на заразата.

По време на видеоконференцията са идентифицирани четири приоритета, допълни Шарл Мишел. Те са следните:

1. Ограничаване на скоростта на разпространение на коновавируса. Мерките трябмва да бъдат пропорционални, за да нямат прекалено голямо въздействие върху обществото като цяло;

• 2. Осигуряване на медицинско оборудване. Еврокомисията ще бъде натоварена със задачата да анализира нуждите и да излиза с инициативи за претотвратяване на недостига. ЕК ще продължи със съмместните обществени поръчки. Тя смята също така да закупува предпазно оборудване чрез Рамката за гражданска защита RescEU;

• 3. Насърчаване на изследванията, включително тези за ваксина. ЕК вече мобилизира 140 милиона евро и одобри 17 проекта;

• 4. Справяне със социално-икономическите последици. Специално внимание ще бъде обърнато на отражението на кризата върху малките и средни предприятия и специфични засегнати сектори, както и на заетите в тях.

Ако е необходимо, допълнителни мерки ще бъдат обсъдени на Европейския съвет, който трябва да се състои в Брюксел на 26 и 27 март.

Ключови думи

Коментари

Идиотизмът на "автентичното дясно" -

хората мрат като мухи, третата икономика на Европа демонстрира пълна неспособност да се справи с елементарен хигиеничен проблем и вместо да се мисли как да се ограничат неизбежните смърти на ХОРА, тъпата меркелоидна калинка ще гради корпоративен социализъм и ще налива пари на ФИРМИ... При това лъжат така, че са просто смешни. "Най-уязвимите компании ще могат да получат държавна помощ и по този въпрос ЕК ще прояви гъвкавост, каза още председателката" Т.е. в България от коронавируса пари ще направят мутроолигарсите, най-вече от лекарствената мафия. Като че сега не получават милиарди от нашите джобове, за да ни продават аналгин. Жалки и некадърни тапанари, които от декември миналата година гледат какво става в Китай - и не виждат. Тъпа, ЕСССР-ска върхушка, която може единствено да се храни от нашите данъци и да спонсорира мутри-фалшификатори на избори, които да им гласуват бюджета.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.