7375 случая на заразени и 366 починали от коронавирус. Такава е последната сводка от Италия. Това означава, че смъртността от COVID-19 в Италия в момента е 4,96%.

Германия засега е една от страните, в които епидемията все още не е надвила усилията на лекарите да я забавят. Регистрирани са 1139 болни. Има вече и първи два смъртни случая. Това прави към този момент смъртност от едва 0,17%.

Разликата в смъртността от коронавирус между Италия и Германия е 30 пъти. Каква е причината за тази разлика? Населението и на двете страни е застаряващо, като Германия е с по-сериозен демографски проблем от Италия. По здравословен начин на живот италианците също са преди германците.

В Италия се разпространяват конспиративни теории, че единственото обяснение е, че германските власти манипулират данните и укриват случаи.

Крайнодесните евродепутати от профашистката партия „Фратели Д‘Италия" поставиха този въпрос в Европарламента.

„Как е възможно точно страната, в която е регистриран първият заболял, хората да са почти имунизирани срещу него?“, гласи и тяхно запитване, отправено до Еврокомисията. Евродепутатите настояват за единен тест за откриване на болестта, който да се ползва в целия ЕС. Те посочват и данните от Испания, където след последвало тестване на починали от уж други болести е установено, че причината за смъртта не е била обикновен грип, а Covid-19.

За едно евродепутатите са прави – в Италия се тестват най-голям брой хора в Европа, а от 20 февруари тестове се правят и на починали, за да се установи точната причина за смъртта им. В статистиката на починали от коронавируса влизат и онези, които са имали тежки придружаващи заболявания и са починали от тях, но коронавирусът е ускорил леталния изход. В други държави повечето починали изобщо не се тестват, ако преди това не е имало данни за коронавирус.

Президентът на института „Роберт Кох“ Лотар Вилер отговори на обвиненията, макар и доста обезкуражаващо. Според него е въпрос на време числата на заразени и смъртни случаи между Италия и Германия да се изравнят. „Разбира се, че и ние в Германия трябва да се подготвим, че ще имаме смъртни случаи особено сред по-възрастните“, заяви той на пресконференция. Той посочи и че има известна разлика в обсега на тестваните за коронавирус в двете държави. В Италия първоначално са тествани само заболели възрастни хора, после кръгът е разширен, но вече има много вътрешни вериги на заразата. В Германия през тест минават обаче и младите, които са били в контакт с разболели се хора, при това в съвсем ранен период. Това е спомогнало да се ограничи първоначално разпространението на болестта в Германия, тъй като са обхванати и хора, които още не биха забелязали сами евентуална зараза. С това болестта е забавена, но не спряна, така че Германия се намира просто в по-ранен етап от развитието й. В идните седмици обаче броят на заразените ще се увеличи, на починалите за съжаление също, тъй като пикът на болестта в Германия тепърва предстои, призна той.

Междувременно бе решено мачовете от Бундеслигата да се провеждат на празни стадиони. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан препоръча всякакви обществени мероприяти да се отложат, ако е възможно. Засега не се планира затваряне на училища.