Нови два случая на коронавирус в България. Този път в София. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Случаите са открити в "Пирогов".

66-годишна жена и 77-годишен мъж, са дали положителни проби за коронавирус.  Те са семейство, а синът им е работил в стоков базар "Илиянци". С това случаите у нас стават шест.

Мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност. Жената е постъпила днес в тежко състояние. Интубирана е веднага, обясни председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Контактните лица на заразените са 89 души. Започва процедура по тяхното изследване и поставянето им под карантина.

Заразените не са пътували в чужбина.

Очаква се 60-70 % от населението на Европа да претърпи коронавируса, каза още Борисов, след като по-рано участва онлайн в извънреден Европейски съвет с държавните и правителствени ръководители на ЕС във връзка със ситуацията около коронавируса.

Според Борисов мерките вече са много закъснели, а маските вече не хващат вируса.

"Единственото, което можем да правим, е да се опитваме да го ограничим", каза Борисов.

На извънредния Европейски съвет е било взето решение да се предостави финансиране в размер на 25 милиарда евро на държавите-членки за оборудване за медицинска техника.

"Да бъдат стимулирани финансово големите предприятия и да започнат масово производство на аспиратори – това ще бъде нещо, което в следващите седмици и месеци ще бъде най-необходимо за болниците", каза Борисов.

Според него в момента е въпрос на чест да се намери ваксина.

"Имаме българска компания, която е много напред, в САЩ правят изследвания", допълни той.

Борисов изрази и надежда в следващите месеци да се открие и лекарство. Той обясни, че не може да се говори за затваряне на градския транспорт, тъй като това би довело до колапс на икономиката.

Ето какви са данните от статистиката, която поддържа Джон Хопкинс - световно известна медицинска верига.