Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От вчера има потвърдени случаи на коронавирус във всички страни членки на ЕС.

Това заяви днес пред Европарламента в Брюксел еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.  Тя участва в дебат, посветен на разпространението на Ковид-19 и реакцията на ЕС относно здравеопазването, икономическото и социалното въздействие.

В целия ЕС случаите вече са достигнали 9000, изтъкна Кириакиду.

„Ситуацията се променя с всеки изминал час. Затова идните дни и седмици трябва да бъдем много внимателни“, предупреди комисарката, която на заседанието бе поздравена с днешния си рожден ден.

Страните трябва да положат усилия да спрат разпространението на каронавируса. Според Кириакиду това се отнася с особена сила за тези, където случаите все още са малко. Така ще бъдат спасени здравните системи в дъргаите членки, а също така учените ще имат време за своята научно-изследователска дейност. Не всички страни са еднакво засегнати.

От изключителна важност е Европа да увеличи  производството на здравно оборудване.

Няма недостиг на лекарства, увери Кириакиду. Има обаче притеснителни явления, която ЕК следи отблизо. Сред тях е зависимостта от трети страни в тази сфера.

Поради сериоздното отражение на коронавируса на икономиката важно засегнатите работници и бизнесът зда получат необходимата помощ, каза еврокомисарят за управление при кризи Янез Ленарчич.

Той увери, че във фискален план ЕС разполага с надеждни механизми, които могат да смекчат въздействието на кризата. Ще бъде осигурена ликвидност на дребния и средния бизнес, които са най-силно засегнати. А Пактът за стабилности растеж (ПСР) предвижда гъвкавост при необичайни обстоятелства, каквото е разпространението на Ковид-19.

По време на дебата се чуха всякакви идеи. Не липсваха и обвинения. Така например крайно левият ирландски евродепутат Мик Уолъс посочи разпространението на вируса като доказателство, че неолиберализмът не работи. Провалът бил в приватизацията на здравеопазването.

А белгийският християндемократ Баноа Лютжен обвини Франция в национален егоизъм заради забраната за износ на защитни маски. Той обвърза коронавируса и с катастрофите по пътищата, които са несигурни. От избухването на заразата досега при катастрофи в Европа зса загинали 2500 души, изтъкна Лютжен.

Еврокомисарят Янез Ленарчич пък обвърза успеха на борбата с коронавируса със спешното приемане на Многогодишната финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г.  Вчера същото направи и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Вирусът намали сесията на ЕП от три дни на един

Всичко това се случи на пленарна сесия, която трябваше да се състои в Страсбург, но бе преместена в Брюксел след консултации на председателя на ЕП със здравните власти. И вместо три дни заседание имаше само днес.

Темите бяха сведени само до четири – в хронологичен ред бяха дискутирани 8 март, коронавирусът, бюджетът на ЕС за 2021-2027 г. (чието приемане бе обвързано с успеха в борбата с коронавируса) и ситуацията с мигрантите на гръцко-турската граница.

По нареждане на Давид Сасоли депутатите седяха така, че да ги разделя поне един празен стол.

По-късно бе съобщено, че се отменя и следващата  пленарна сесия на ЕП в Страсбург, насрочена от 30 март до 2 април. Тя също ще се състои в Брюксел.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.