Руските власти поискаха от компанията Google да прекрати използването на платформата  YouTube за "рекламиране на незаконни акции", съобщава БТА. Държавният орган за надзор на телекомуникационния сектор Роскомнадзор съобщи, че е изпратил писмо до американския интернет гигант.

В събота десетки хиляди хора се включиха в най-големите политически протести в Русия през последните осем години, за да призоват за свободни и честни местни избори в столицата Москва другия месец, отбелязва "Ройтерс".

"Роскомнадзор" предупреди Google, че ако не изпълни искането, това ще бъде възприето като намеса в суверенните работи на Русия и оказване на враждебно влияние.

"Запазваме си правото на адекватна реакция", подчертаха от руския държавен надзорен орган в комюнике, цитирано от ТАСС.

По-рано днес Андрей Климов, заместник-председател на комисията на Съвета на Федерацията по международните работи в горната камара на руския парламент, заяви, че чуждестранни сили са използвали YouTube, за да манипулират участниците в протеста в събота в Москва. Климов е и председател на временната комисия за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса във вътрешните работи на Русия.

Преди дни МВнР на Русия имаше остри реакции към американското посолство в Москва, британските медии и "Дойче веле", които настроивали към протести гражданите на страната и така се намесвали във вътрешните ѝ работи.