Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Учители от основните и средни училища се наговарят във Facebook за противопоставяне срещу наредба на Министерстваото на образованието и науката, която ги задължава да ходят и да прибират в клас деца, които са направили неизвинени отсъствия.

Тя е част от така наречения координационен механизъм, който министерството предложи преди две години, за да бъдат вкарани в класната стая децата, чиито родители не желаят да ги пускат на училище. Тази година обаче допълнителното изискване е учителите сами да обхождат домовете на хлапетата, след като МВР и Агенцията за социални помощи се отдръпнаха леко от инициативата.

Протестът тръгна от пост в социалните мрежи на учителката Мария Николова от училището „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, но на нейната стена се подписаха много учители, които подкрепят идеята. Всички те твърдят, че тяхната задача е да обучават и възпитават учениците, но не и да обхождат домовете им.

"Нашите деца идват навреме в клас, но си представям какво е в ромските махали, където ги замерят с камъни", допълва нейна колежка.

Учители от 94 СУ в квартал „Христо Ботев“ споделят, че са били замеряни дори с камънви от свекървите на 12-годишни булки, които не искат да се върнат в клас. 

Някои от преподавателите, които не преподават в етнически проблемни райони, посочват, че изискването на МОН да пътуват след работно време до съседни села, за да видят защо децата не са дошли в клас, няма икономическа логика и никъде не е посочено кой ще заплати за техните пътувания. Много от тях предлагат в акцията да бъдат вкарани хора от Агенцията за социално подпомагане и полицаи, тъй като в етнически най-натоварените райони учителите не се чувстват сигурни за живота си. Това бе предвидено още преди две години, но тогава всички институции се отказаха и учителите трябваше да извършват тази дейност сами. След като шеф на регионален инспекторат от Русе разпореди на учителите дори сами да заплащат бензина си, за да вкарат децата в клас, и учителите се оплакаха, в крайна сметка бе уволнен. 
 

Коментари

Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Докато дори...

... по отношение на нещо толкова съществено като образованието си делим децата на "наши" и "техни", нищо добро няма да я чака тази държава.
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

"Всички те твърдят, че

"Всички те твърдят, че тяхната задача е да обучават и възпитават учениците" И аз не бих си пуснал децата при учители, които трърдят, че имат за задача да ми възпитават децата. Училищетето е за обучение, не за възпитание. Възпитанието е грижа на семейството.

....

Насила хубост не става. Требе да се обособят резервати за индианците, инак няма оправия.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.