Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Почти се сещам какви ще са коментарите отдолу...

Но повод ми дадоха две неща. Едното е, че се замислих - дали, ако нямаше медии, фейсбук и небивал подем на "патриотични" формации, младата съдийка от Пловдив щеше да прочете оправдателна присъда на доктора, който застреля човек?

Застреля го с цял пълнител, след като половин час хладнокръвно го е следил на камерата, после го е гонил извън имота си. Уби го с незаконно притежаван пистолет и викна двама приятели да прикрият следите. Остави го да лежи на капака на кола... Съответно - като не се предаде, не му е правена проба за употреба на вещества, която евентуално би утежнила положението му пред съда.

Накрая си призна вината дори, но получи оправдателна присъда.

Както гласеше един филм – милост за живите. На кого му пука за душата на някакъв си циганин – рецидивист и наркоман... Просто една отлетяла циганска, рецидивистка крадлива душа, изтекла в канала - важното е да сме живи и здрави.

На кого наистина?

По-лесно ми е да посоча поименно кой има интерес от такива спонтанни ерупцции на (въоръжено) национално съмосъзнание: лидерите на трите т. нар. патриотични формации. Казвам ги поименно: Сидеров, Каракачанов, Симеонов. Те помпят проценти след всеки изстрел, след всяко намушкване, всеки изваден бокс и хвърлен камък в някое гето. Плюс цялата знайна и незнайна клиентелистка пяна, с която са се обградили. Бедна, аморална, но алчна за пари  и влияние без бачкане и лични качества.

Второто, което ми даде повод (все не вярвах, че ще цитирам човек от ГЕРБ, но и до това стигнахме), го каза Томислав Дончев днес:

„Ние като че ли сме загубили способността да водим спокоен, нормален и умен разговор. Ние реагираме на ключови думи и обикновено – истерично.“

Макар да го каза по съвсем друг повод - за данъците, го подкрепям.

Добър разговор би било: защо изобщо има правосъдие, ако всеки вади гьостерицата и пречуква този, който му е развалил рахатлъка? После просва кожата му пред пещерата...

Предмет на разговор е дали такива случки са единичен прецедент – нещо като да те удари гръм – или са съвсем закономерен плод от деградацията на т. нар. ни обществото. Общество от индивидуалисти, в което всеки е кошмарно „прав“, никой не слуша, не вярва и не зачита никого.

Предмет на разговор е защо освен познатите Жоро-Плъхо-подобни, затворите напоследък се задръстват от млади, бели - подчертавам – момчета (последното ми е емпирично наблюдание). И какво са си мислели точно те? На по 20-25 г., с мускули и татуси, зле образовани и невежи "играчи", които са били "голямата работа" и са направили някоя глупост, защото са чели 1000 пъти как правосъдието у нас не застига никого... Докато не е застигнало тях.

Предмети на разговор да търсиш...

С лека ръка с избрахме не да прогресираме и да навием напред, а напротив - да „развъртим“ назад брояча на годините и вековете, които ни е коствало да отлепим от онова „око за око, зъб за зъб“... Всъщност циганинът Жоро Плъха дори зъб не е увредил на доктора, но както и да е.

Целим да се разчовечим и сме истински щастливи с това.

Ние повече от всякога в този момент - тук, в България, се разцивилизоваме, докато водим високопарни спорове за правата на гей-малцинствата, за заплахата за черногърбото каменарче или за някакви стратегии. Глупости на търкалета: ние сме зверове, които са готови са всяко настъпване в метрото да вадят гаубици, ножове и - не ми се мисли още какво... Добре че няма персонална атомна бомба, като историческата правда изисква да припомня, че допреди години толкова абсурдна и неосъществима е изглеждала и идеята за персонален компютър.

Не вярвате ли?

Представете си референдум с един въпрос: да има ли смъртно наказание за всеки катастрофирал пиян на пътя?

---

П.С. от автора: Да, обиран съм. И съм обиран "до шушка". И съм обиран не както бива обрано някое "на тате момчето", което още на другия ден бива заведено в магазина и му се купуват още по-нови и хубави играчки...

Ключови думи

Коментари

Прав е автора....

Пожелавам му да му разбият 5-6 пъти жилището и да го обърнат. Да му разбият вилата и да изтръгнат дори жиците от стената, дограма, керемиди... Да му откраднат поне 3 пъти колата и я намира разглобена.... Н ажена му два пъти да откраднат портфейла с личните документи, и три пъти да ки късат обеци и синджирче от врата.... После пак да напише тази статия. Лек ден.

"груб съм"

От близо 500 прочитания, 20-тина а взели отношение към написаното. Преобладаващите мнения са ясни.

Гражданинът явно е роден доста след 1990-та,

та не може да види очевидното. Разчовечихме се тогава, когато държавата и обществото престанаха да съществуват и да изпълняват главната си функция, на ценностен център и арбитър, който позволява на хората да живеят заедно. Увълчихме се, когато отрекохме разрешаването на конфликтите, дори най-дребните, на базата на някакъв общ морал и разбирания за това какво е прието и какво - не и решихме да преминем на принципа на това, че индивидът е център на вселената и че този, който има повече сила, пари и влияние е по-важен. Сега берем плодовете на отхвърлянето на общите ценности и на прегръщането на принципа, че егоизмът е ценност, че "невидимата ръка" ще ни вкара в правия ред и че ако си разрушим къщата, на нейно място магически ще възникне "Швейцария на Балканите". Иначе казано, увълчихме се, защото докарахме обществения ред, за който ни предупреждаваха, че човек за човека е вълк. Само не знам защо има учудени от лесно предвидимия резултат. Жертви на липсата на образование...
дедо Ощавко's picture
дедо Ощавко
Ощавен маркиз

Напълно съм съгласен с този

Напълно съм съгласен с този текст на г-н Стефан Миланов. По него бих написал цела повест, ако имах време. Но в този момент бих казала само: И дедо ми, и язе, през дългите си и относително свободни житейски пътища, МНОГОКРАТНО сме имале, както убаво разбирателство, така и тъпи сблъсъце с циганските си сънародници. ОбАчи, жертви не сме дале, нито от едната, нито другата страна. Напротив. Дружбата ни ставаше все по-крепка. И Господ наш ни гледаше и гледа "сеиря" ОТГОРЕ. Мда. Тъй и сметаме да я продължаваме.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Само с писанае не става!

Писането на статии и коментари за Борисов, Радев е като благодатен д ъжд през месец май! За тези двамата е важно на изборите народът да не избере водители, които ще отдалечат България от руското насилничество и руското поглъщане на държавата ни, от руското грабителство, от ислямизацията, от оскотяването на народа, от възвръщане на морала, за да си живеят рахат, да театралничат като родолюбци, а в същото време да харизват България без всякакво достойнство и угризение на Москва. Какво значение има един убит циганин? И двеста да са пак няма значение. И българи да са пак е същото. Важното е, че бойковисти, радевци, Валерисимеоновци, и особено догановци да не могат да б ъдат крадени, да не могат дори да бъдат с поглед докосвани! Народе ошмулен от руска и от турска пропаганда, само с писане до никъде няма да я докараш! На изборите, народе, измети чорбаджиите Борисов, Радев, Доган, Нинова и си върни и подреди държавата си, за да няма повод за писанае на статии! Ако пък толкова много ти харсва Борисов, нправи го цар и иди бързо да ровиш кофите, за да не те изпреварят циганите!

"Предмет на разговор е защо

"Предмет на разговор е защо освен познатите Жоро-Плъхо-подобни, затворите напоследък се задръстват от млади, бели - подчертавам – момчета (последното ми е емпирично наблюдание)." В Уикипедия има за ромската престъпност в България. Според статията там, затворниците, които се самоопределят като роми са 40%. Разни източници посочват реален дял между 60-80% от затворниците, че са роми. И говорим за хора, които представляват 5% от населението на България. Никой не заслужава да умре така, но авторът да не прави внушения, базирани на лъжлива информация.

...

Индианците са бъдещето на България. Трябва да ги браним с всички средства, както прави авторът на материала по-горе. Демокрацията изисква, когато ни ударят по едната буза, да подложим и другата. Апропо от няколко години насам българите сме малцинство при новородените, така че едва ли индианците са само 5% от населението ни.

Чудесна статия

Коментарите в голямата си част са предвидими. Искам само да обърна внимание на факта, че ако горкият Жоро "Плъха" беше извършил своя набег преди 5-6 години - д-р Иван Димитров нямаше да посмее да го застреля. Но след като си станал свидетел на това как публично се разправят с ромите, как самият министър на отбраната (който въобще няма работа в подобни ситуации) отива да насъсква расистка офанзива в ромска махала, когато свободно и с голямо задоволство вече по всички медии изписват някога отбягваната дума "цигани" (която не случайно е отбягвана - тъй като носи със себе си всички негативни конотации, които и формират отношение към малцинството) - задръжките ти вече няма да са същите. Но който си е купил боен пистолет - така или иначе не е много далеч от възможността да убие. Друг въпрос е, че ние като общество сме се разцивилизовали до нивото на предхристиянската култура, когато робът, престъпникът и чужденецът са били "друг вид", "не-до-хора". И тяхното убийство е било почти равностойно на лов на животински вредители.
i l's picture
i l
ivanll

Няма да дублирам другите

Няма да дублирам другите мнения, ясно е че масово ни е писнало от рецидивисти. Сами обръщам внимание на друго - за пръв път чувам че тоя е циганин, както сигурно и 90% от хората., така че тук въобще не говорим за расизъм и патриотарство.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Значи

аз ще кажа следното:първо,нека не делим престъпниците на бели и черни,т.е.на българи и цигани,защото убиецът обирджията,крадецът и измамникът нямат цвят,те са едни и същи-упражняват престъпно посегателство срещу личността,здравето и собствеността на хората.В тази връзка искам да кажа на авторът,че ако държавата и полицията и правосъдието си бяха на място,а особено последните десет години управление не направиха нищо за да ги сложат на място,то тогава нямаше да се случва опасни рецидивисти като Плъха и много други да щъкат на свобода и да принуждават собствениците на имоти и къщи в изстрадала България да дебнат престъпниците и да ги убиват,за да опазят собствеността си!Защото когато си нападан,обиран,бит и всичко останало,а виждаш,че възмездие за извършителите няма,нормално и човешко е в един момент да стигнеш до озлобление и омраза!Вие,г-н Миланов,как бихте постъпили,ако видите,че някой се кани да ви обира?Да ще звънните на 112,ясно.Докато ви изслушат,докато реагират,защото това не става никак бързо,знае се от опит,всичко е пълна скръб,като краен резултат.Като се знае и какво е правораздаването,както казах,не е учудващо,че човекът е реагирал така,защото просто му е било писнало.И за финал ще ви кажа,авторе,да се молите да не изпадате в ситуацията на доктора,защото не се знае вие,човеколюбивия,как ще реагирате.Нсли знаете,че съдбата,в някои моменти,обича да поставя хората в същите моменти,които те преди време са критикували и осъждали?Затова ви казвам,че не ви го пожелавам.Затова властите в някои умни и силни страни са постановили,който ти влезе противозаконно в имота,жилището,или ти застраши живота,да можеш,да го гръмнеш.Тъй-че,приятелю,в случая се опитваш да се правиш на интересен и лееш излишни крокодилски сълзи.Благодаря ти,Авторе за вниманието и лека вечер!

Само пълни глупаци звънят на 112

Звъненето на 112 не прави абсолютно нищо. Полицаите нощем са заети да охраняват рецидивистите от гражданите, а не обратното.

Zashto jertwata da niama prawa a ?

Когато те нападнат най-нормалното е да се защитиш както можеш,ако имаш пистолет да стреляаш.Циганина е нападнал доктора с нож!!! е какво-браво на ДОКТОРА!!! П.С.;Статията;даже не сам я чел няма смисал!Решенията на Садъ трябва само да се изпалняват,назависимо на кого какви бръмбари му бръмчат в главата!!!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

И друго искам

да те попитам,авторе:за това,че сме зверове,което е вярно кой е виновен?Ние ли,или тия дето ни управляват,верно,че ние си ги избираме,факт?Тия,дето са начело,особено последните дълго управляващи,направиха ли нещо,за да ни отдалечат от зверството?А зверството се премахва само тогава,когато образованието,здравеопазването и всичко останало станат качествени и истински!И не на последно място,когато се наложи Върховенството на Закона!А относно така наречените патриотични партии,които с право критикуваш като подбудители на етническа омраза,та кой в момента управлява с тях и ги легитимира още повече?Партията,чиито представител даваш като добър пример за данъците.Всъщност,човекът,който отговаря за електронното управление,и под чието ръководство се похарчиха милиярди,а никакъв електронен резултат няма и няма да има!Говоря за Дончев,ако случайно не ми следиш мисълта.Та,г-н Миланов,слабичка ти е статията,и единствения ефект,който постигаш,е да разгневиш честните хора,защото тях именно обвиняваш в зверство и кво ли не!А това ли ти е истинската цел?
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Прецедент?

Фриволното боравене с непознати думички като прецедент хвърля автора в небраното лозе на десетки оправдателни присъди за отнет човешки живот. Късите пишки могат да бъдат понесени, но късата памет е непростима за пишурковците, които забравят кога беше сложено началото на феномена с урода Стависки. Не се наемам да коментирам одиозното твърдение за разчовечаването, но присъдата на доктора НЕСЪМНЕНО е стъпка към превенция на циганската престъпност, поставена в неизвестност какъв калибър се крие в къщата. С други думи, fuck your feelings!

Като ти отстрелят детето,

защото е отишло да пуши в съседния двор и на някой му се е привидял "крадец" и заревеш по телевизията с истинското си име, вулгарен герберасте, ще ти го повторя - fuck your feelings. Remember Московски.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Младите гоцеделчевци мислят така:

1. Д-р Иван Димитров уби циганин, престъпен рецидивист. 2. Каракачанов събори посред най-голямата зима отдавна построени цигански коптори, в които живеят и деца, за да си покачи рейтинга. Успя. Неговата партийка си осигури два евродепутата. 3. Борисов задкулисно участва в избирането на Среден пръст за шеф на БНТ посредством подбрани в СЕМ дами. В морално отношение Борисов разстреля още веднъж цялата нация. Следват следните въпроси: 1. Кай е по- по- виновният от тях? 2. Ще има ли други разстрели? Извод: Всеки без противогаз в отровна атмосфера е потенциална жертва! .
 's picture

cos

cos

А че не пуши и няма цигари за да ти даде? Този случй е добре също да бъде проследен от медиите.
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Уважаеми К.Йонев,

ако правилно си възпиташ детето,то,първо няма да пуши,и второ,ще има правилния критерий да знае,че в чужд двор не се влиза.Тук пак говорим за спазването на правилата,които в една истински правова държава,с утвърдено върховенство на закона,правилата важат и се спазват от всеки.И така,както гледам,по примера,който даваш,тези неща не са ти известни.

Личи си, че нямаш деца

А правовата държава се познава по това, че защитава правата на всички - и на жертвите и на извършителите на престъпления. И особено се грижи за социално неравностойните. В една правова държава "докторът" щеше да е в панделата с доста висока присъда за предумишлено убийство.

Как мислите, уважаеми,

си "възпитава" детето дефектен в главата олигофрен, който си е сложил аватар с нафотошопен полов член, явно за да компенсира нещо? Аз за разлика от Вас всеки ден гледам "възпитаните" деца на "герберастията" и "градската десница" и имам добра представа какво може да се очаква от тях.
Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Пита се

Пита се защо Жоро-Плъха въобще е бил на свобода, след като е рецидивист. Има страни (някои щати в САЩ) където за втори рецидив лежиш в затвора до живот. Тук нещата биха могли и да са различни, ако след първата кражба присъдата е принудителен труд за изплащане на откраднатото и пораженията. Но такава присъда няма. Едно време имаше трудова повинност. Защо няма такава сега за такива случаи? Ако имаше Жоро-Плъха щеше да е жив и щеше да се труди.

Ами тогава да въстановим лагерите! Нали това искате.

Трудов концентрационен лагер - първо Жоро "Плъха", после неудобните политически противници и накрая всеки, който разказва политически вицове. Освен това доживотен затвор за автокражби никъде няма, ако ще и 15 присъди да има "лицето". Второ - като имат такива строги наказания (че дори и смъртно наказание на места) Щатите - да не би да имат по-ниска престъпност от европейските страни с техните "милостиви" законодателства? Не! Напротив. Щатите са на 14-то място по тежки престъпления в света (Русия на 9-то, Китай на 12-то), а ние сме на 118-то! Англичаните, които имат невъоръжени полицаи са на 71-во, а Норвегия на 159-то. Ето и малко статистика по региони и вид на престъпленията: https://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/Crime-statistics/International_Statistics_on_Crime_and_Justice.pdf
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Outsider,

ти май не си свикнал да мислиш.А къде щеше да е Плъха в една правова държава-в гроба,или в затвора?
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

И не знам

на кое място са САЩ по престъпления,но там не чакат,както у нас някой келеш да направи две-три престъпления,за да го осъдят,а осъждат престъпника за всяко престъпление на момента.И именно неизбежността на наказанието,както е там и в другите нормални страни,кара всеки да се замисли,преди да извърши престъпление.А относно това,че там все пак наистина се извършват не малко престъпления,ми нормално е-там живеят триста милиона жители,а почти всички световни наркопласьори се стремят да пласират стоката си там,защото и населението е платежоспособно и поради това има пазар.Та именно наркоразпространението е една от причините за престъпността.Но важното е,че там се води истинска борба срещу престъпността.И ако и у нас беше така,Плъха щеше да е в затвора,а Докторът със сигурност нямаше да се изкуши да го гръмне,защото чувството,че живееш в правова държава щеше да насади у всеки сигирност и доверие в институциите.Това разбираш ли го?А иначе,бъди си пак човеколюбив,аз също не съм човекомразец,но се опитай освен чувства,да влагаш и разум в споровете.

Има разлика между правова държава и държава, в която

гражданите имат право да стрелят по всеки влязъл в имота им. Цяла Западна Европа е правова - и никъде не е разрешена подобна дивашка саморазправа както в някои щати. А престъпленията са по-малко. И понеже дори в правовата държава САЩ редовно има жертви от неправомерна употреба да оръжие - представям си какво би станало тук, ако има такава възможност. Мисля, че конкретният случай го илюстрира. Собственик дебне половин час крадец, догонва го на улицата, изпразва пълнителя на незаконно притежаваното си оръжие в него, вика приятели да заметат следите и.... бива оправдан!
Йовко Манолов's picture
Йовко Манолов
jovko.manolov71

Грешно

си ме разбрал,Outsider,аз не държа,нито одобрявам американските закони да гръмнеш престъпник в имота си.Давам го само като пример за едно от решенията на проблема.Там също,ако гръмнеш човек в имота си,след това има разследване,и ако си нарушил някои от изискванията на крайната необходимост-отиваш в затвора.Но аз обръщам внимание на факта,и ще го повторя,че също харесвам като пример за прилагане,западноевропейският образец на върховенство на закона,който ти даваш за пример,и с който съм съгласен.И затова ще повторя,и може би потретя-ако у нас той съществуваше,т.е.имаше у гражданите утвърдена увереност за неизбежността на наказанието за престъпление,като наказваща и поправителна мярка,въжаща обаче за всеки един гражданин,без разлика от етност и общ.положение,също така прилагаща се за абс.всяко изв.престъпление,нито Плъха щеше да е на свобода,нито Доктора щеше да се изкушава да го дебне,за да го застреля.Какво различно от теб казвам,за да трябва да спорим?Да ти си против оправдателната присъда за Доктора,аз също не съм съгласен,но точно тя е един от фактите на безпринципност на нашето правосъдие,които довеждат нещата до тези резултати.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.