"Това е един много тежък инцидент. Един от най-тежките.

Може би по-тежко би било само ако някой е заличил данните или ги е променил. При това - в една от най-чувстиветлните институции."

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин пред бТВ по повод източването на данни от сървърите на НАП.

"Аз дълбоко не вярвам, че един такъв инцидент е просто игра", каза той по повод задържането на 20-годишния Кристиян Бойков. Но отказа да коментира дали той е виновникът.

На въпрос какво вижда тогава зад атаката, той отговори: ако е организирано отвътре в страната, е с цел да клати правителството, ако е организирано отвън - целта е да се клати държавата.

Дончев отбеляза, че "бяга от прибързаните констатации", но всичко случило се го водело именно към такива изводи.

Вицепремиерът обяви, че само тази седмица е имало и други атаки срещу 4-5 институции. А често те са през няколко дни или поне по няколко пъти в месеца - срещу ралични системи в държавата и по различен начин.

"Киберсигурността е едно безкрайно състезание - не искам да кажа война - между тези, които искат да направят пробив и тези, които опитват да защитят."

Дончев не се съгласи с констатацията на водещата - че в тази война държавата била с прашки.

"Нали този случай не ви формира впечатлението, че това е първият опит за кибератака примерно през последните 2 години", попита риторично той.

За самия себе си вицепремиерът намерил в хакнатите данни "фрагментарна информация" – че е свързано лице със сина си, информация за бонови книжки от масовата приватизация, които дори бил забравил, и ЕГН - които "доскоро висяха по избирателните списъци". Последното отбеляза с усмивка.

Дончев обеща "изключително детайлен анализ", тъй като...

"... Това, което е изтекло, то вече е изтекло – то е копирано на стотици места и, образно казано, няка как някой да го събере и да го изтрие."

Анализът обаче щял да включва дори преценка за нуждата от затягане на някои режими в администрацията - ползването на дадена услуга само срещу твърде малко данни.

"Ние трябва да върнем доверието на хората", каза Дончев, но настоя, че връщането към хартия не било решение.

И той като другите си колеги от правителството обаче упорито отбягваше темата за оставки:

"Айде първо да видим геометрията на вината", отговори Дончев на въпрос по темата кой ще понесе отговорността.

Той обаче обяви и друго:

"Един от изводите е, че трябва да харчим повече пари за киберсигурност. Сега харчим около 5 млн. лв. годишно.

- А колко трябват?

Не очаквайте да правим остойностяване на ефир. Но ние за компютърно управление харчим ужасно малко - около 120-130 млн. лв. на година ни е бюджетът. Дори тази година под 120 млн... Но това са всички разходи за айти – за компютри, за кабели...

Ако това ни е прироритет, ако искаме да предоставяме повече услуги и да бъдем по-добре защитени, ще трябва да инвестираме повече."

Вицепремиерът напомни, че всеки разход в държавата е в конукренция с някой друг разход - защото искаме и пътища, искаме самолети, и заплати и пенсии...