Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Това е един много тежък инцидент. Един от най-тежките.

Може би по-тежко би било само ако някой е заличил данните или ги е променил. При това - в една от най-чувстиветлните институции."

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев тази сутрин пред бТВ по повод източването на данни от сървърите на НАП.

"Аз дълбоко не вярвам, че един такъв инцидент е просто игра", каза той по повод задържането на 20-годишния Кристиян Бойков. Но отказа да коментира дали той е виновникът.

На въпрос какво вижда тогава зад атаката, той отговори: ако е организирано отвътре в страната, е с цел да клати правителството, ако е организирано отвън - целта е да се клати държавата.

Дончев отбеляза, че "бяга от прибързаните констатации", но всичко случило се го водело именно към такива изводи.

Вицепремиерът обяви, че само тази седмица е имало и други атаки срещу 4-5 институции. А често те са през няколко дни или поне по няколко пъти в месеца - срещу ралични системи в държавата и по различен начин.

"Киберсигурността е едно безкрайно състезание - не искам да кажа война - между тези, които искат да направят пробив и тези, които опитват да защитят."

Дончев не се съгласи с констатацията на водещата - че в тази война държавата била с прашки.

"Нали този случай не ви формира впечатлението, че това е първият опит за кибератака примерно през последните 2 години", попита риторично той.

За самия себе си вицепремиерът намерил в хакнатите данни "фрагментарна информация" – че е свързано лице със сина си, информация за бонови книжки от масовата приватизация, които дори бил забравил, и ЕГН - които "доскоро висяха по избирателните списъци". Последното отбеляза с усмивка.

Дончев обеща "изключително детайлен анализ", тъй като...

"... Това, което е изтекло, то вече е изтекло – то е копирано на стотици места и, образно казано, няка как някой да го събере и да го изтрие."

Анализът обаче щял да включва дори преценка за нуждата от затягане на някои режими в администрацията - ползването на дадена услуга само срещу твърде малко данни.

"Ние трябва да върнем доверието на хората", каза Дончев, но настоя, че връщането към хартия не било решение.

И той като другите си колеги от правителството обаче упорито отбягваше темата за оставки:

"Айде първо да видим геометрията на вината", отговори Дончев на въпрос по темата кой ще понесе отговорността.

Той обаче обяви и друго:

"Един от изводите е, че трябва да харчим повече пари за киберсигурност. Сега харчим около 5 млн. лв. годишно.

- А колко трябват?

Не очаквайте да правим остойностяване на ефир. Но ние за компютърно управление харчим ужасно малко - около 120-130 млн. лв. на година ни е бюджетът. Дори тази година под 120 млн... Но това са всички разходи за айти – за компютри, за кабели...

Ако това ни е прироритет, ако искаме да предоставяме повече услуги и да бъдем по-добре защитени, ще трябва да инвестираме повече."

Вицепремиерът напомни, че всеки разход в държавата е в конукренция с някой друг разход - защото искаме и пътища, искаме самолети, и заплати и пенсии...

Коментари

i l's picture
i l
ivanll

Колкото и пари да заделите,

Колкото и пари да заделите, ефект няма да има докато крадете. Във всяка дейност на държавата се краде между 25 и 90 процента от дадените за нещо пари. Отделно хора с нищо не заслужили си раздават заплати в 5-6 цифрени суми месечно.
Калина Христова's picture
Калина Христова
Трайчо Костов

Тъпи, некадърни и много крадливи...#КОЙ???

и стига с тия оправдания - над 2 милиарда бяха прахосани за пустото електронно правителство... Огромни пари. Предвид това колко струва електронното правителство на Естония( 25 милиона) и колко време му трябваше за да бъде направено както се казва "до ключ", подозирам че поне милиард и половина от нашите пари директно са били откраднати през тия държавни поръчки за софтуер и хардуер от обръчите милиционерски фирми на ГЕРБДПС. Колко още милиарди ви трябват на вас и вашите милиционерски обръчи от фирми, Томиславчо???
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Безсмислено е да се отделят дори стотинки за кибер сигурност!

Първо от държавата трябва да се изметат руските другари и турските гавази! След това измитане и на бойковисти, Ниновисти, , Доганисти, Валерисимеоновци, Томиславдончевци и чак тогава ще се разбере,че не ни трябват пари за никаква сигурност!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.