Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Обещаното обяснение на отрицателен вот (не е кратко...):

На първо място, не бих се позовал на тайната на вота. Вярвам, че сме изпратени в ЕП с ясен мандат и дължим отчетност за гласуванията си, особено важните. Не уважавам гласа "въздържал се". Не съм тук, за да нямам мнение. След сериозен и дълъг размисъл гласувах "против" кандидатурата на г-жа Урсула фон дер Лайен по следните причини:

1. Механизмът на нейното издигане беше унижение за Европейския парламент и неуважение към необичайно големия брой европейски граждани, които участваха на изборите за ЕП. 

Не смятам, че процедурата за "водещ кандидат" е абсолютно задължителна, но съм убеден, че всяка кандидатура трябваше да бъде сериозно обсъдена от ЕП, между демократично избраните парламентарни фракции. Трудно ми е да подкрепя кандидат, който изобщо не е участвал в изборите и не е бил активен участник в европейската политика. 

От резултатите е очевидно, че много депутати в ЕП споделят това мнение. Кандидатурата получи подкрепата на групи и национални делегации с общо близо 500 члена, но под 400 гласа. По-важното е, че както в ЕНП, така и в СД, мнозинството гласували "ЗА" го направиха с неудоволствие, заради партиен натиск, от страх, конформизъм, а немалко - за да не си провалят лятната ваканция...

2. Кандидатурата на г-жа Фон дер Лайен е пряк резултат от натиска, упражнен от националистическите правителства на Полша, Унгария, Словакия и Италия. Натиск, който имаше за цел именно отслабване на ЕП и намаляване на ресурса на ЕК и изобщо на ЕС да влияе върху правната сфера на тези корумпирани управления. 

Управление, започнало под натиска на тези правителства, има малки реални шансове да бъде истински проевропейско и още по-малки - да упражнява силен натиск в сферата на правосъдието и върховенството на закона или за прокарване на законодателство за реални общи правосъдни механизми.

3. Самите заявки на г-жа Фон дер Лайен в сферата на правосъдието и върховенството на закона бяха слаби, общи и неубедителни (очевиден резултат от търсената - и частично получена - подкрепа от националистически и евроскептични фракции и корумпирани правителства).  Внимателният прочит на писмата й до либералите и социалистите и на самата й реч пред ЕП показва сила на думи, но противоречия и неубедителност по същество. 

За съжаление, идеите на Вебер и Тимерманс за ефективни правосъдни инструменти, въоръжени със съответни юридически санкции, се превърнаха в обещание за поредния мониторинг, "в сътрудничество с компетентните органи на националните държави". Това го гледаме всеки ден в България, не е достатъчно.

4. Програмната реч на г-жа Фон дер Лайен беше недопустим завой наляво в данъчно-икономическата сфера и нереалистична климатична утопия. Аз съм убеден привърженик и на общите социално-икономически политики, и на разумния преход към нисковъглеродна икономика. Това обаче не става с обещания към всички за всичко, просто защото в ЕС засега няма бюджет, който да плати сметката. 

Същите депутати от Северозападна Европа, които ръкопляскат, утре ще откажат всякакво увеличение на бюджета, да не говорим за националните правителства. 

Апропо, основната причина групата на ЕНП да отхвърли г-н Тимерманс, бяха опасенията от леви данъчни и климатични политики, каквито вчера обеща кандидатът на ... ЕНП.

5. Както казах снощи и на групата на ЕНП, боя се, че направихме грешния компромис:  Вместо да приемем исканията на социалистите, либералите и зелените в сферата на правосъдието, а да отхвърлим икономическите им утопии, ние наравихме обратното. Отстъпихме на левите за икономиката, а на националистите - за правосъдието...

6. Не се притеснявам, че г-жа Фон дер Лайен е предложила твърде силна Европа. Аз съм европейски федералист и вярвам, че националните държави трябва да се разделят с част от суверенитета си. 

Вярвам обаче, и че суверенитетът се гради от основите - сигурност и правосъдие, а не с думи. Общите институции трябва да предхождат общите данъци и регулации, а не обратно.

7. Опасенията, че кандидатурата и изборът са предмет на опасен компромис, се оправдаха. Г-жа Фон дер Лайен беше избрана с подкрепата на националистите от ПиС в Полша и анархистите-антиевропейци от "5 звезди" в Италия. Това е трудно начало за мандата й и голям риск пред гласуването на програма и състав на ЕК.

В заключение: Искрено се надявам, че бъдещето и политиката на Урсула фон дер Лайен ще ме опровергаят. Аз ще работя активно и убедено за всяко добро нейно предложение и за проевропейските й приоритети, когато бъдат внесени в ЕП като реални предложения. Гласуването "против" на много проевропейски депутати, в т.ч. и моето, разбирам като заявка за силен коректив на законодателната активност на Комисията в бъдеще.

При гласуването обаче аз бях обвързан не от партийна дисциплина, а от мандата, даден ми от моите избиратели, както го разбирам и чувствам. Надявам се да съм действал в неговите рамки.

Коментарът е от профила на Радан Кънев във Фейсбук. Заглавието е на редакцията.

Коментари

Е, доволни ли сте?

Избрахте го като десен демократ и..... от първия ден застана при Станишев е червените боклуци! Честито, още един слуга на Кремъл!
 's picture

Petyo9

Добре,

а с какво от текста по-горе правиш връзката между Кремъл и Сергей Станишев, от една страна и г-н Радан Кънев - от друга? Оставам с впечатлението, че си поствал без изобщо да си прочел мотивите на г-н Кънев.

Тук имаме друг феномен:

и счупеният часовник показва точно време два пъти в денонощието. Кънев правилно е отхвърлил кандидатурата на патката от ЕНП, но аргументацията му е смехотворна.
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Е-ееех!

Хем на власт, хем опозиция - тази бурлеска на безпринципния Радан сме я гледали вече. Няма изненада. Заедно с мръсните комунисти да си пърдят в едно гърне. Тук обаче се разголва един премълчаван факт - оказва се, че не Макрон, а "крайнодесни популисти антиевропейци" са избрали Лайена. Медиите на паважния планктон ни убеждаваха каква победа за Макрон бил този избор. А то сега какво се оказва - фалшиви новини и фъшкии под опашката на коня.

:)

"1. Механизмът на нейното издигане беше унижение за Европейския парламент и неуважение към необичайно големия брой европейски граждани, които участваха на изборите за ЕП." Кънев за втори път доказва, че гласува за личност, а не за програма. Не знам как сте вие, но лично предпочитам да гласувам за програма. Затова не гласувах за коремното с потника. А Радан гласува... "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев"

За Раданчо

винаги съм казвал, че трябва да го водят на лекар, по-добре направо на лекарска комисия!

Ръданчу:

Бареков Reloaded х 10! Или 10 х (Бареков Reloaded).
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

За мен и младите ми приятели г-н Кънев

политичски не е противоречива фигура! Той е национално и европейски отговорен политик. Това не означава,че е прав във всичко. И той никога не си е помислял подобно нещо! Защо тогава често е неразбран оплюван? Защото той в перспектива вижда нещата много по-надълбоко и по-нашироко и по-честно, по-почтено! Статията му е правдива, политически адекватна . Навярно и тук не е прав във всичко, но е честен и има смелост да сподели вижданията си с избирателите си и с широката общественост. ЕС е пълен с противоречия и компромиси, защото те просто са наложителни, и въпреки това ЕС е Еверест на обществено-политическото развитие за всички времена. Затова ЕС е толкова силно нападан от имперски сили, претендиращи за световна насилствена политическа хегемония. Не зная дали имаме право да съветваме г-н Кънаев, но въпреки това му препоръчваме по-голяма умереност, но не и безпринципна компромисност, и да знае, че Русия, враг номер 1 на ЕС, ежесекудно ерозиращо се меси в работата на Съюза чрез руските пипала Льо Пен, Салвини и Бог знае още колко! В личен план съм шокиран защо автора на коментара „Менте” взема толкова странно отношеноие към г-н Кънев?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.