СТРАСБУРГ

Със сигурност девет български депутати са подкрепили вчера Урсула фон дер Лайен за председател на Еврокомисията, а шестима за гласували против нея.

Това става ясно от отговорите на въпросите,които зададе Клуб Z.

От българската делегация в редиците на групата на консерваторите, състояща се от двама представители, отказаха да отговорят. 99 на сто обаче е сигурно, че те също са били против.

Радан Кънев - нарушител на партийната повеля

Ако е така, само един човек - Радан Кънев, не е последвал партийната повеля.

Шестима от общо 7 български депутати от Европейската народна партия (ЕНП) са гласували за Фон дер Лайен. Това са хората от ГЕРБ, заяви за Клуб  Z Андрей Ковачев. ЕНП, коятое първа сила в Европарламента, категорично стоеше зад германката. Още повече тя е член на тази партия.

Единствено Радан Кънев, който е от Демократична България (ДБ), не е изпълнил препоръката на ЕНП.

„Причините са много. Но надделя залитането крайно вляво с нереалистични обещания като минимални заплати и подкрепата на полските консерватори от „Право и справедливост“, коментира Кънев пред Клуб Z.

Той разкри по-подробно причините за решението си във фейсбук.

Всички петима евродепутати от БСП са гласували против германската кандидатка, увери Петър Витанов. Той е председател на българската делегация в Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Противно на предположенията, „против“ е бил и Сергей Станишев, категоричен бе Витанов. Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) е участвал в заседанието на СиД и е взел същото решение, каквото и останалите български социалисти.

„Урсула фон дер Лайен е един секторен политик. Тя тръгна да обещава на всяка партия това, което депутатите й искаха да чуят. На ЕНП обеща големи инвестиции. На нас започна да обещава детска  и младежка гаранция, минимална работна заплата - всичко, свързано с приоритетите ни. На либералите обещаваше транснационални листи. Това говори за неустойчивост, за липса на ясна стратегия и визии и за конюнктурна промяна“, смята Петър Витанов.

Освен това избирането на Фон дер Лайен е резултат от разбиването на системата с водещия кандидат. От Клуб Z припомнихме, че дори да е така, тази процедура не е под формата на закон. Освен това евросоциалистите много са се надявали начело на ЕК да застане Франс Тимерманс, който, макар и водещ кандидат, не бе от спечелилата евровота партия.

„Това, че някой е загубил изборите, не означава априори, че той ще сдаде най-важния пост.  Целта е да изберем не този, който е спечелил, а този, който успее да събере мнозинство в Европарламента. И тук Тимерманс определено се ползваше с повече подкрепа от Манфред Вебер. Пък и Вебер няма досега никакво участие в изпълнителната власт. Неписано правило е, че председателят на ЕК е трябвало да бъде поне министър в своята страна“, отговори Витанов.

Макар Урсула фон дер Лайен да е министър на отбраната на Германия и да оглавява трети ресор, разбирането на социалистите е, че изборът трябва да бъде направен сред водещите кандидати.  Причината е, че те са провеждали кампанията си сред европейските граждани, които са имали възможността да ги чуят.

Петър Витанов смята, че с избора на Фон дер Лайен е била принизена ролята на Европарламента. Той просто се е съгласил със сделка, изработена от Европейския съвет.

Тримата български евродепутати от либералната група „Обновете Европа“ са били категорично за Урсула фон дер Лайен. Това увери Илхан Кючюк. И тримата ни представители са от ДПС.

Най-вероятно Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков (и двамата от ВМРО) са гласували против министърката на отбраната на Германия. Такава бе и позицията на ЕКР. С нея обаче вероятно не са се съобразили поне 15 от полските депутати от „Право и справедливост“. (ПиС). Което изглежда, меко казано, странно предвид факта, че управляващата партия в Полша е на нож с Еврокомисията, която постоянно я критикува за посегателство срещу независимостта на правосъдието.

По ирония на съдбата е възможно именно полските консерватори отцепници (не можем да знаем със сигурност имало ли е такива, все пак вотът бе таен) може да са имали решителна роля за избирането на Урсула фон дер Лайен. Тя спечели с 383 гласа - само с 9 повече от необходимите 374.

Петър Витанов пък смята, че главен принос имат 10-те британски лейбъристи, които са решили да подкрепят германската християндемократка. И отново ирония на съдбата - тези хора ще напуснат Европарламента след излизането на Обединеното кралство от ЕС.