Бойко Борисов си взе партията от Цветан Цветанов чрез "Апартаментгейт". Това заяви пред бТВ социологът Андрей Райчев.

"Виждам активно участие на Бойко Борисов в "Апартаментгейт" и силно желание да се задълбочи, а не да се спре. Той си възстанови партията, взе си я от Цветан Цветанов", коментира Райчев.

Според него от скандала с апартаментите на властта ГЕРБ е загубила няколко процента и може би първото място, но рейтингът на Цветанов се е сринал драматично - повече от този на Жан Виденов. Според анализа на Райчев Бойко Борисов е бил роб и на собствения си календар, в който вижда бъдещето си като президент.

"Той разглеждаше президентството като свое бъдеще, е няма го вече и това донякъде го освобождава, той може да прави много видове маневри", смята Райчев.

Според него трагичният пътен инцидент с участието на Лютви Местан означава, че Ахмед Доган също вече е по-свободен в политическо отношение.

"До момента на Доган много му трябваха добри отношения с властта, защото той водеше борба на живот и смърт с Местан и с Турция, те му вземаха партията. Трябваше му ресурс и много близки отношения с властта. Той вече е по-свободен човек, не е задължително да е добре с властта", коментира социологът.

Относно предстоящите избори за евопарламент Райчев коментира, че кой ще е първи зависи от броя на хората, които ще отидат да гласуват.