Започват чистки в ГЕРБ в Плевен и Добрич. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов в Брюксел, след като коментира резултатите от евровота.

А те "са страхотни, изпреварили сме всички, много неща станаха ясни", каза министър-председателят.

И изтъкна, че дори в трите области, в които ГЕРБ губи евровота, го печели в градовете.

"Няколко организации или ще ги разформировам, или наново ще ги правя. Отсега мога да кажа - Добрич, Плевен. Значи ще чистя всичко до корен, в това можете да бъдете сигурни", увери Борисов.

Защо точно Добрич и Плевен? ГЕРБ губи срещу БСП и в двата областни града с 4-5% разлика спрямо левицата. Същото се случва и на парламентарните избори през 2017 г., но с по-малка разлика за Плевен, едва 0,5%. На предишните евроизбори през 2014 г. обаче ГЕРБ печели срещу БСП с близо 10% и в двата града.

"Във възрастта 30-50 години сме първи, сред работещите и младите, висшистите, интелигенцията... Губим от БСП при над 60-годишните. И нискоинтелигентните - с основно образование", обобщи той.

И се пошегува, че след 13 юни (когато навършва 60) може и той да отиде в столетницата.

"Изпреварих ги с много дължини всичките победители. Защото всички се изкараха победители", добави той. 

Борисов разкритикува и извода на БСП, че единствена е увеличила броя си евродепутати от миналия вот:

"Не сте нарасли - системата, математиката ви ги дава!"

И изтъкна, че най-много преференции са получили не кандидатите на "Демократична България", както бил чул по медиите, а Мария Неделчева от ГЕРБ. това всъщност е българската еврокомисарка Мария Габриел, която премиерът назова с нейната моминска фамилия.

Мария Габриел или Кристалина Георгиева?

Борисов не отговори на въпроса дали Габриел ще остане български еврокомисар или в ЕК ще се завърне Кристалина Георгиева, чието име на няколко пъти бе споменато от западните медии напоследък.

„Много е далече да се говори за това по простата причина, че Мария Неделчева направи много добра кампания. И сами видяхте, че разликата между нея и останалите кандидати бе потресаваща в нейна полза като компетентност, знания, умение, интелигентност, излъчване“, каза Борисов.

А на намека, че Габриел ще подаде оставка от поста си и до 1 ноември ще бъде евродепутат отвърна:

"Писна ми да слушам политолози какво знаят за това какво мисля аз."

"Бойко Борисов никога не се меси в работите на други партии." Това бе неговият отговор на въпроса какво мисли за оставката на лидерката на БСП Корнелия Нинова. Повече по въпроса щяло да се говори в четвъртък. А самият той неведнъж е подавал оставка, когато е виждал, че управлението трябва да бъде преструктурирано.

Най-важното е как са видели изборите в Брюксел:

"За мен аплодисментите днес в ЕНП са, че аз... в България сме победили лидера на ПЕС в пряк двубой.

А другото, резултатите - нека изчакаме още малко  - вижда се, че няма как социологическите агенции да са засичали 0,1% и 0,3% или 1% (разлика с БСП), а 7%. Видя се къде са отишли парите за медии, кой е платил най-много за социолози, политолози."

Журналисти помолиха Борисов да коментира твърденията, че ГЕРБ е победила не защото е силна, а защото БСП е слаба.

"Знаете ли, когато победиш, можеш и да замълчиш. Когато си победен, трябва да говориш. Ако искат да кажат, че и те са победили", бе отговорът.

За бъдещия председател на Еврокомисията и за приятеля от детинство Орбан

Борисов уточни, че още не е взето решение за председател на Еврокомисията. Но позицията на ГЕРБ съвпада с тази на Европейската народна партия (ЕНП). Неин водещ кандидат е германецът Манфред Вебер.

Премиерът не очаква решение кой да заеме поста да бъде взето на Европейския съвет тази вечер.

Относно други възможни кандидати Борисов заяви:

„В тези консултации, казано на ваш език в Брюксел – в България им викаме пазарлъци – много имена ще се прехвърлят. Факт е, че се говори и за Марош Шефчович, и за Мария Неделчева, и за Кристалина Георгиева, и за Мишел Барние, мога да изброя още 4-5 имена.“

След което смени темата и обяви, че му предстои среща с Виктор Орбан. И въпреки че имат различни позиции по въпроса за бъдещия председател на ЕК, са стари приятели.

Последва въпрос дали Орбан ще дезертира от ЕНП, която замрази членството на неговата партия „Фидес“.

„Нека си поговоря с него. Вижте, той е антикомунист, безспорен. И видях, че тези, които му искаха оставката, завършиха в своите държави на трето, четвърто, пето място. А той ги разгроми с 50 и няколко процента. В крайна сметка ние сме Европа на нациите. Унгарците казаха ли ясно и точно кого подкрепят? Ние ще се съобразим с това. Нявсякъде има хейтъри и недоволни. Аз самият съм го критикувал, особено заради университета (закрития Централноевропейски университет, основан от Джордж Сорос – б.р.). Но с Виктор сме приятели от деца, от 20 години. Били сме опозиция. Затова казвам пред камерите - имаме ясни и точни кандидати.“

В следващите часове ще се изговорят много неща, ще мине „раздаването“, след което ще започнат по-същинските преговори.

Борисов отказа да отговори на въпрос на Клуб Z дали изборните резултати ще доведат до реабилитация на Цветан Цветанов. По вътрешно партийни въпроси ще се говори в четвъртък и петък.

От утре премиерът ще иска Европейският орган по труда (ЕОТ) да е в София. Българската столица се конкурира с Братислава, Рига и Никозия за място, където да бъде централата на институцията, която все още не е заработила.

„Всеки, който иска да ме направи по-близък, първо да гласува за ЕОТ. Тя е важна за България, важна е за всички нас“, посочи той.