Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Очевидно около тази фирма има съмнителни сигнали. Дали ще се докажат, ще кажа като приключим с проверките. Но явно има нещо притеснително и дори да не бях председател на КПКОНПИ, би ми било интересно да видя има ли някакви компании с лобистки интереси и да стигна до дъното на нещата".

Така председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев коментира днес разразилия се скандал с евтини жилища за властимащи, предоставени им от строителната компания "Артекс".

Георгиев даде заявка, че ще бъдат проверени всички сделки на "Артекс" с лица, които по закона се явяват публични личности (т.е. подават към комисия имуществените си декларации и пр.), от 2016 година насам. Т.е. от годината, в която депутати на ГЕРБ внесоха поправките в Закона за устройство на територията, за които поправки се счита, че са облагодетелствали дейността на строителната компания.

"Разбира се, ако има някаква информация и за други лица, може да се върнем и още по-назад. Искаме да разровим докрай всичко - за да установим въобще кои лица са пазарували от фирма "Артекс", даде заявка Георгиев.

Това означава, че на проверка ще бъде подложена и съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов - Елисавета, за която медия писа, че чрез фирма също е закупила имот на занижени цени от "Артекс", но през 2013 година. Въпреки че тази информация циркулира в интернет пространството от вчера следобед, шефът на антикорупционната комисия обяви, че научава сега от журналистите.

Както е ясно, обект на проверката са по-пресните "случаи" - зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдният министър в оставка Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов - също в оставка, депутатът Вежди Рашидов.

Днес на Георгиев му се наложи да коментира и медийни публикации за това как той сам се е облагодетелствал по същата схема, само че не чрез "Артекс". Разбира се, отрече информациите, като подчерта, че дори няма жилище в елитния столичен квартал "Изток". И допълни, че има 200 000 лева кредит.

Оказа се, че председателят на комисия "Антикорупция" вече е поставен под охрана от НСО заради заплахи. За това призна самият той "със съжаление".

Иначе Георгиев бе днес в парламента, за да участва в заседанието на правната комисия, на която се гледаха на първо четене изменения в закона, по който работи антикорупционният орган. На него Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) оттеглиха първоначалните си предложения КПКОНПИ да не проверява общинските съветници. От антикорупционния орган обаче се притесняват, че нямат достатъчно капацитет да обработят декларациите на толкова много лица. В крайна сметка бе решено работна група да изчисти всички текстове преди да бъдат разгледани отново.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

КАТО ГРАЖДАНИН?????

ЗАКОН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО.. Чл. 6. (1) Лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на този закон, са: 1. президентът и вицепрезидентът; 2. народните представители; ..................................................... 19. председателят, заместник-председателят и членовете на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и директорите на териториалните и дирекции; ....................................................... Чл. 54. Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги безплатно или на цени, по-ниски от пазарните, получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.