Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През юли 2018-та министър Цецка Цачева закупува от строителната фирма "Артекс" апартамент с площ 199 квадратни метра. Това показва разследване на Антикорупционния фонд.

От същата фирма апартамент е купил и Цветан Цветанов.

С допълнителните гараж и таванско помещение площта достига 233 квадратни метра. Цената, която министърът е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е само 138 хиляди евро или малко над 590 евро за квадратен метър. Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на цени от три до четири пъти по-високи от платената от Цачева.

Според отдел "Продажби" на Артекс жилищата на високи етажи в техните сгради се продават на цени около 2 200 евро на квадратен метър без ДДС.

Разликата в пазарната цена и цената, на която министърът е придобила своя апартамент само седем месеца по-рано, е между 1 500 и 2 000 евро на квадратен метър или общо между 300 и 400 хиляди евро.

На въпрос на Антикорупционен фонд относно цената по сделката от пресцентъра на Министерство на правосъдието отговорът е, че апартаментът е закупен на етап “груб строеж” и е в съсобственост и ще бъде деклариран по законовия ред и в срок, който все още не е изтекъл.

Три четвърти от апетитния имот са собственост на министър Цачева срещу сумата от 103 500 евро – сума, доближаваща се до тази, която е декларила като спестявания в последната си имуществена декларация.

Цената, на която съм закупила имота си не е 4 пъти по-ниска от пазарната, това е спекулативно твърдение. Това каза пред бТВ Цачева. Тя уточни, че става въпрос за имот в груб строеж преди акт 16. На въпрос как се е свързала с фирмата, тя отвърна, че е видяла изкопа и се е поинтересувала коя е фирмата и няма допирни точки в работата с тази фирма.

"Отговорих още миналата седмица на Антикорупционния фонд на зададените към мен въпроси. Нотариалният акт, вписан в документите, които са публични в имотния регистър и се разполага с тях, е придобит имот в груб строеж, т.е. преди акт 16. Така е по нотариалния акт и в никакъв случай не е вярна цената, която излиза в публичното пространство.

С фирмата имам подписан предварителен договор от 2017 г., за плащане на зелено, сумите са превеждани изцяло по банков път с начислените данъци, като единствената отстъпка, която получих от страна на фирмата като разбиране е, да ме изчакат да продам личния си апартамент в Плевен, за да довърша и да платя строителството между грубия строеж, както е Нотариалният акт и акт 16, който по-късно беше приет за тази сграда.

Разполагам с всички документи, обясних на Антикорупционния фонд, че в годишната декларация, която предстои да подам в сроковете за това, подробно ще видят какви имоти съм продала, как съм придобила и какви задължения имам към фирмата”.

За мен имотът не е евтин, тъй като цената е над четирицифрена", каза още Цецка Цачева.

И допълни:

"Това е цена на имот в груб строеж, изрично е записано в нотариалния акт, това не е завършен обект, той все още е негоден за живеене, не се обитава този апартамент.

Подписала съм нотариалния акт в цена с груб строеж, ако трябва да направя окончателен нотариален акт след като платя и другите задължения, които имам към фирмата с подробен договор, изписан с падеж и т.н., няма пречка да се случи това, но да се спекулира, че фирма, в която нямам никакъв конфликт на интереси, това е едно търговско дружество, което извършва строителство на такива недвижими имоти.

По никакъв начин то не е свързано с работата ми преди, работата ми сега, не ми е известно да е ползвало средства по обществени поръчки, така че категорично няма конфликт на интереси, това са едни чисто договорни отношения, които има между мен и съсобственика на жилището, сестра ми".

Цачева обясни, че в това жилище са три поколения и то е единственият имот на три поколения, след като са разпродали съществуващите до момента, за да могат да се снабдят с този имот в София.

"Над 600 евро на квадрат е сумата, това е грубият строеж, незавършен имот, без акт 16. Аз имам по предварителен договор една част от сумите са изплатени, друга част имам да платя, фирмата ми направи отстъпка да ме изчака да продам, тъй като към момента на нотариалния акт нямах възможност да платя цялата сума. Нека да се извърши проверка, да стане публично ясно.

Дължа с падеж в края на месец май сума за довършване между вида, в който е бил имота към момента на нотариалния акт и това, което е след акт 16. Минали са няколко месеца след това и това е нещо, което съществува в документа и обясних на Антикорупционния фонд, че в годишната ми декларация всичко това ще бъде обяснено”.

Няма личен асансьор, има асансьор на етажа", поясни Цачева.

По думите й тя не е знаела, че Цветан Цветанов има жилище там.

"Живея в този квартал в момента, видях изкопа, поинтересувах се коя е фирмата, нямам допирни точки в работа с тази фирма, това са чисто търговски отношения между дружество и клиент".

Това отговори Цецка Цачева на въпроса как се е свързала с фирмата. И допълни:

"Аз потърсих фирмата след като видях къде е седалището, брокер не съм ползвала. Лично съм се свързала с тях. Естествено, че съм разговаряла със собствениците на фирмата".

От думите й стана ясно, че е успяла да продаде късно миналата година имота си в Плевен и ще декларира тези неща в годишната си декларация.

Коментари

Спрете бе лайномети!

Такава елементарна манипулация важи пред неграмотните балъци. Не ни обиждайте като ваши читатели. Сина ми в София също купи на зелено при много ниска цена... после докато влезе даде още три пъти по толкова. Удивителен е синхрона в атаката срещу "апартаменти". Това е елементарно и е дразнител за дребните хорица. Ако напишете далавера за десетки милиони... ще я подминат, защото не разбират обема и мащаба на случилото се, но "голям апартамента" е силен дразнител!
Костадин Генчев's picture
Костадин Генчев
Косьо Генчев

До: Уважаемия г-н/г-жа forsvaret

Уважаеми господине/госпожо, аз съм от така наречените от Вас "лайномети". И не виждам никаква причина "да спирам". Вие, Уважаеми, вместо да си заврете главата в задника от срам, сте се заел с нашето превъзпитание. Дело трудно, защото за да ме превъзпитате, следва да притежавате някакви, поне, морални ценности, каквито не мога да отбележа при Вас. Опитвате се да защитите една пердутта кауза, господине. Искате да ми кажете, че ако си купя апартаментче "на зелено", цената му ще се промени докато узрее. Не сте наясно, господине! И Цецка явно не е наясно, с този тежък за интелектуалния и багаж казус. Била го купила на база "груб строеж" още "на дупка" и, видите ли, трябвало да доплаща за довършителни работи. И чак тогава .... цената щяла да стане, като след акт 16. Тия ... на старата ми шапка, господине. Аз съм строителен инженер по професия и от актове 16 много разбирам. Мислите ни за идиоти, господине. Ама не сме! Идиотите за от Вашата партия ГЕРБ, които всеки ден бутат оградата на клиниката в Карлуково и правят на свобода поразии из държавата ни. Всеки ден, господине!

за минусите

Този антикорупционен фонд някога коментирал ли е нещо за БСП???? Някой коментира ли апартамента на Милийончева в "комплекса на КГБ" на каква цена е изповядана сделката, по-голям или по-малък е от този на Цвъчко? Помислете бе хора, четете и мислете!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.