Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс. Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той."

Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев, като допълни, че според него скандалът не се е развил докрай. Заради него оставки подадоха вече правосъдната министърка Цецка Цачева и зам.-министърката на спорта Ваня Колева. Двете също като зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов са си купили евтино жилища от компания "Артекс".

Дончев обаче не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване.

"Цветан Цветанов има основна водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние. До голяма степен той е основният организатор и на партийния живот, и на изборния процес", каза той.

Вицепремиерът подчерта, че всеки подобен скандал носи негативи, което ерозира доверието. Според Дончев трябва изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи то да бъде възстановено.

"Решението на Цецка Цачева е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма", коментира той.

По думите му обаче това няма да спре проверките, които предстоят във връзка със скандала около придобитите на ниски цени апартаменти от висши политици.

Цачева е важна за партията, заяви още вицето на Бойко Борисов. "Въпреки ценността, въпреки заслугите, въпреки всичко, с което е допринесла, ситуацията предполага да вземе такова решение", допълни.

"Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение", смята още Томислав Дончев.

Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците, добави той и изрази предположение, че всичко е законно.

Дончев декларира, че не е придобивал, като свои колеги, апартамент в луксозна сграда. 

Той отхвърли спекулациите, че става въпрос за политическа поръчка. Информацията за апартаментите бе оповестена от финансираната от САЩ медия "Свободна Европа" след проведено съвместно разследване с Антикорупционен фонд.

"И Антикорупционният фонд, и "Свободна Европа" имат ясен източник на финансиране. Това не би следвало да влияе на функционирането на фонда и на редакционната политика на "Свободна Европа". Това предполагам, че си е тяхна инициатива. Изкушаващо е да се търсят други връзки, но ми се иска да вярвам, че това е продукт на работата на професионалните интереси на хората, които работят на тези места", коментира Дончев.

Вицепремиерът каза, че предстоящите европейски избори са важни за ГЕРБ и ще са тест за политическата кондиция на партията и коалицията като цяло.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Чл. 6. (1) Лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на този закон, са: 1. президентът и вицепрезидентът; 2. народните представители; 3. министър-председателят, заместник министър-председателите, министрите и заместник-министрите... ................................ Чл. 54. Облага е всеки доход в пари или в имущество, включително придобиване на дялове или акции, както и предоставяне, прехвърляне или отказ от права, получаване на стоки или услуги безплатно или НА ЦЕНИ, ПО-НИСКИ ОТ ПАЗАРНИТЕ, получаване на привилегия или почести, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа, длъжност, дар, награда или обещание за избягване на загуба, отговорност, санкция или друго неблагоприятно събитие. " ЗАКОН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА И ЗА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТОТО ИМУЩЕСТВО Обн. ДВ. бр.7 от 19 Януари 2018г." Дали е въпрос само на морал??? Тоз ПОТЕНЦИАЛ дето го вижда ДончолУУУ.. Щот в преходните и заключителни разпоредби на закона не е записано - ОТНАСЯ СЕ ЗА СЛЕДВАЩИТЕ министъркинини и дупетатини..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.