"Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс. Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношения с фирмата, проверявана ли е, защо е проверявана, връзка или липса на връзка между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той."

Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев, като допълни, че според него скандалът не се е развил докрай. Заради него оставки подадоха вече правосъдната министърка Цецка Цачева и зам.-министърката на спорта Ваня Колева. Двете също като зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов са си купили евтино жилища от компания "Артекс".

Дончев обаче не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване.

"Цветан Цветанов има основна водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние. До голяма степен той е основният организатор и на партийния живот, и на изборния процес", каза той.

Вицепремиерът подчерта, че всеки подобен скандал носи негативи, което ерозира доверието. Според Дончев трябва изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи то да бъде възстановено.

"Решението на Цецка Цачева е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма", коментира той.

По думите му обаче това няма да спре проверките, които предстоят във връзка със скандала около придобитите на ниски цени апартаменти от висши политици.

Цачева е важна за партията, заяви още вицето на Бойко Борисов. "Въпреки ценността, въпреки заслугите, въпреки всичко, с което е допринесла, ситуацията предполага да вземе такова решение", допълни.

"Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение", смята още Томислав Дончев.

Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците, добави той и изрази предположение, че всичко е законно.

Дончев декларира, че не е придобивал, като свои колеги, апартамент в луксозна сграда. 

Той отхвърли спекулациите, че става въпрос за политическа поръчка. Информацията за апартаментите бе оповестена от финансираната от САЩ медия "Свободна Европа" след проведено съвместно разследване с Антикорупционен фонд.

"И Антикорупционният фонд, и "Свободна Европа" имат ясен източник на финансиране. Това не би следвало да влияе на функционирането на фонда и на редакционната политика на "Свободна Европа". Това предполагам, че си е тяхна инициатива. Изкушаващо е да се търсят други връзки, но ми се иска да вярвам, че това е продукт на работата на професионалните интереси на хората, които работят на тези места", коментира Дончев.

Вицепремиерът каза, че предстоящите европейски избори са важни за ГЕРБ и ще са тест за политическата кондиция на партията и коалицията като цяло.