Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Според мен „Артекс” се ползват с политически протекции. Доказателството е, че те нямат валидно строително разрешение”

 С тези думи адвокат Никола Вапцаров и член на инициативния комитет "Лозенец" припомни за протестите на граждани срещу изграждането на небостъргача "Златен век" до хотел "Маринела" в София от фирма "Артекст".

Именно през 2017 г. законодателната поправка, внесена от депутата Александър Ненков от ГЕРБ, променя сроковете, в които важат строителните разрешения. Според публикация на "Свободна Европа" това е годината, в която изтича правото на строеж за сградата и възможността за ново удължаване.  Никола Вапцаров твърди, че и към момента фирмата строи небостъргача без разрешителни документи.

Проектът на многоетажната сграда "Златен век". Снимка www.arteks.net

"От две години протестираме активно. Имахме шест протеста със затваряне на „Черни връх”, пускахме жалби до абсолютно всички институции. Всички са уведомени за този случай, но всички си измиват ръцете с писмото на Йовев и с тази интерпретация на закона, която като юрист смятам, че е абсолютно погрешна и незаконна”, заяви Вапцаров пред бТВ.

По думите му голяма част от хората в инициативния комитет за спиране на строежа, срещу който има резерви и главния архитект на София Здравко Здравков, вече са обезверени.

Вапцаров съобщи, че има и разследване срещу зам-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев за престъпление по служба и превишаване на служебни правомощия. През 2017 г. след като парламента гласува поправките на ГЕРБ в Закона за устройство на територията, в писмо до общината Йовев посочва, че новите текстове трябва да важат и за "Златен век" (сградата в кв. "Лозенец").

Едновременно с това малко преди да купи апартамента в друга сграда на "Артекс" - "Летера", зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е пратил сигнал за проверка до Йорданка Фандъкова, засягащ въпросната строителна фирма.

Сигналът е бил подаден до вътрешната комисия в Народното събрание, на която председател е именно Цветанов, съобщи сайтът Бивол. Сигналът е бил именно за 120-метровата сграда в "Лозенец", заради която от години протестират живеещите в района. 

ДНСК вече излезе със съобщение, че ще проверява отново законността на тази сграда. Но адвокат Вапцаров заяви, че не вярва в независимостта на работата на ДНСК. 

„Загубих доверие в способностите на ДНСК да предприемат адекватни действия, защото през годините са доказали, че нямат капацитета и желанието да се справят с проблемите с презастрояването. Говоря за цяла България. Черноморието, в София, курортите. Всичко е тотална свинщина, извинявам се, че го казвам по този начин. Единствената причина, довела до това нещо е нежеланието на институциите да изпълняват задълженията си по закон доведоха до това. Затова и сме завели дело в Административния съд заради бездействието на ДНСК”, каза той.

Коментари

"Артекс" се ползва с политически протекции

и "според мен "Артекс" се ползва с политически протекции" ... заглавието умишлено ли е подвеждащо?
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

браво Кольо

ти ни подкрепи и за протестите за спасението на Пирин. Подкрепи нас лозенчани с-у беззаконието в квартала ни, който трябваше да бъде образец, а се превърна в мутро-олигархична площадка. Кметството не хае за тротоарите, за облагородяването квартала, ако не е някоя частна инициатива тук там, ще заприличаме от квартал, в който си спомням как хора от други места се разхождаха с удоволствие, в онези неприветливи крайни квартали без облик и душа.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.