"Планираният епизод от 25 юни 2018 г. на „Часът на Милен Цветков”, късното шоу на Нова, не бе излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки във всички предавания.

Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение. "Нова Броудкастинг Груп" подкрепя и ще продължи да отстоява в своята дейност редакционната си независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми, и добрите професионални практики."

С това обяснение въпросът за цензурираното предаване би трябвало да се брои за изчерпан. Но това няма да се случи. И не защото фейсбук коментатори с удоволствие ще продължат да се упражняват в остроумие, нито защото опозицията изведнъж ще се сети, че е "за" свободата на словото. И дори не защото сме на сто и не знам кое си място в класациите за тази свобода... 

Всяка медия има право на своя редакционна политика. Да, съобразена със закона, етичните и моралните норми и добрите професионални практики. И това се определя от хората, които правят тази медия. Ръководството на телевизията не се е смутило от обявената тема в предаването на Милен Цветков  "Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?". Трудно е да кажат, че не са я знаели предварително - звучи демократично, но я има на фейсбук страницата на предаването.

Така формулирана, тя звучи странно - твърдим, че новината е фалшива, но ние се интересуваме защо премиерът се е възмутил от нея. Само напишете в гугъл "Милен Цветков бесен от..." и ще прочетете стотици информации. Мога да се обзаложа, че повечето не са верни. И че Милен Цветков все някога е бил бесен заради някоя от тях.

Ако една сериозна телевизия сложи в едно изречение "Бойко Борисов-собственик-гръцки остров", трябва да има много сериозни основания за това, например нотариален акт или поне договор за покупко-продажба. Но не, ръководството на въпросната телевизия приема за нормално да се питаме защо Борисов е възмутен от фалшивата новина... (Може би имат предвид, че той бе твърде благосклонен през годините към фалшивите "новинари". И все още е.)

Но кой знае какво е било казано в това предаване, за да бъде свалено, си мисли всеки нормален зрител. Дори тези, които не гледат "Часът на Милен Цветков"... "Може би все пак е показан нотариален акт, а?"  

Ако съм на мястото на премиера, ще помоля телевизията да излъчи предаването. Каквото и да има в него, не може да е по-лошо от фантазиите и предположенията. Нито пък от онези "от сигурен източник се знае, че...", които ще бъдат разпространявани съвсем съзнателно. (Да не споменавам, че предаването е на запис и е можело просто да бъде съкратено това, което "не отговаря на стандартите"...)

Всички помнят един уволнен карикатурист и изтритите му карикатури. А последната от тях беше търсена от хиляди след уволнението му. Колко пъти човек може да настъпи една и съща мотика?  Може би престараването не е порок. Или пък в Нова имат някаква специална причина да правят черен пиар на премиера?

Знам, че мнозина ще кажат: "Защо ни занимавате с глупости?! Буря в чаша вода." Но да не забравяме - бурята в чаша вода си е съвсем истинска буря за обитателите на чашата.