Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Планираният епизод от 25 юни 2018 г. на „Часът на Милен Цветков”, късното шоу на Нова, не бе излъчен, защото не отговаря на стандартите на телевизията за обективност, истинност и баланс на гледните точки във всички предавания.

Високите изисквания към работата на журналистите са гаранция за качество, на което NOVA държи без изключение. "Нова Броудкастинг Груп" подкрепя и ще продължи да отстоява в своята дейност редакционната си независимост, съобразена със закона, етичните и морални норми, и добрите професионални практики."

С това обяснение въпросът за цензурираното предаване би трябвало да се брои за изчерпан. Но това няма да се случи. И не защото фейсбук коментатори с удоволствие ще продължат да се упражняват в остроумие, нито защото опозицията изведнъж ще се сети, че е "за" свободата на словото. И дори не защото сме на сто и не знам кое си място в класациите за тази свобода... 

Всяка медия има право на своя редакционна политика. Да, съобразена със закона, етичните и моралните норми и добрите професионални практики. И това се определя от хората, които правят тази медия. Ръководството на телевизията не се е смутило от обявената тема в предаването на Милен Цветков  "Какво накара премиера Борисов да се възмути от фалшивата новина, че е станал собственик на гръцки остров?". Трудно е да кажат, че не са я знаели предварително - звучи демократично, но я има на фейсбук страницата на предаването.

Така формулирана, тя звучи странно - твърдим, че новината е фалшива, но ние се интересуваме защо премиерът се е възмутил от нея. Само напишете в гугъл "Милен Цветков бесен от..." и ще прочетете стотици информации. Мога да се обзаложа, че повечето не са верни. И че Милен Цветков все някога е бил бесен заради някоя от тях.

Ако една сериозна телевизия сложи в едно изречение "Бойко Борисов-собственик-гръцки остров", трябва да има много сериозни основания за това, например нотариален акт или поне договор за покупко-продажба. Но не, ръководството на въпросната телевизия приема за нормално да се питаме защо Борисов е възмутен от фалшивата новина... (Може би имат предвид, че той бе твърде благосклонен през годините към фалшивите "новинари". И все още е.)

Но кой знае какво е било казано в това предаване, за да бъде свалено, си мисли всеки нормален зрител. Дори тези, които не гледат "Часът на Милен Цветков"... "Може би все пак е показан нотариален акт, а?"  

Ако съм на мястото на премиера, ще помоля телевизията да излъчи предаването. Каквото и да има в него, не може да е по-лошо от фантазиите и предположенията. Нито пък от онези "от сигурен източник се знае, че...", които ще бъдат разпространявани съвсем съзнателно. (Да не споменавам, че предаването е на запис и е можело просто да бъде съкратено това, което "не отговаря на стандартите"...)

Всички помнят един уволнен карикатурист и изтритите му карикатури. А последната от тях беше търсена от хиляди след уволнението му. Колко пъти човек може да настъпи една и съща мотика?  Може би престараването не е порок. Или пък в Нова имат някаква специална причина да правят черен пиар на премиера?

Знам, че мнозина ще кажат: "Защо ни занимавате с глупости?! Буря в чаша вода." Но да не забравяме - бурята в чаша вода си е съвсем истинска буря за обитателите на чашата.

Коментари

Калин

Тази помия с острова ще се върти два-три дни, после ще започне да се плиска друга. Не гледам Цветков, скучен ми е, няма какво да ми каже. Проблемът с журналистите е проблем на самите журналисти и техните работодатели. Няма нужда премиерът да моли телевизията за какво и да е. Наблюдавайки журналистиката започвам да си мисля като Киркегор, че тя много прилича на най-древната професия.

За съжаление, проблемът с

За съжаление, проблемът с журналистите първо е на самите журналисти. После става ваш проблем
Buba Mara's picture
Buba Mara
bubamara

Е-ее, чак пък толкова...

Струва ми се, че нещо съвсем нормално се преекспонира с тенденция към истерия тип "къде-е-Ани". Очевидно е, че една телевизия може по собствено усмотрение да излъчи или спре произволно предаване. Същото се отнася до водещи, редактори, продуценти. Никой журналист не е абониран за истината от последна инстанция. Какъв карикатурист, каква мотика, какви обитатели. Поне не изплисквайте чашата по бохчата.
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

Нова тв

враг на Борисов? Че има ли по нагаждаческа телевизия от нея на сегашната и предишната му власт. Аз нея гледам, там направо плонжират пред ГЕРБ.

снощи

След мача си наложих да гледам Милен по НОВА. Темата- дадено българско гражданство на издирвани престъпници. Абстрахирам се всичко което ми е известно по темата и само на база казаното в предаването трябваше да науча че: 114 световни престъпници са взели гражданство и между тях са Чакала и Бин Ладен. Евентуално истинската цифра са десетки хиляди! Министър и вицепремиер са взели милиони и цяла Европа ги знае, но ние крием. Това е на повърхноста, другите внушения няма да изреждам. Знам за бизнеса и рушветите на агенции при получаването на паспорт, и цяла София го знае. Но не споменаха нито веднъж даването на гражданство на руските заселници у нас. Толкоз за Милен и НОВА.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.