Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Емил Кошлуков: „Добър вечер на Волен Сидеров. Подозирам, че искате да кажете нещо по темата, която коментирахме с Шаренкова и Горан Благоев?"

Волен Сидеров: „Кой е тоя Горан Благоев?”

Така започва един от популярните през последните дни диалози от телевизионния ефир. При уточнението, че Благоев е водещ на предаването “Вяра и общество”, следва репликата на Сидеров: “Сериозно? Все още ли?” И не само това - управляващият политик обвини журналиста, че “отдавна манипулира българското общество”, нарече го “агент на соросоидните общества” и заключи, че “такива хора са вредни за българското общество”.

Това е най-новата публична атака срещу Българската национална телевизия, която през последните месеци е подложена на политически натиск - отвътре и отвън. Засега журналистите в БНТ все още намират сили да реагират срещу посегателствата, но интересът към темата не е широк, а защитата от страна на отделни представители на гражданското общество е почти незабележима. Като добавим и политическата търпимост към този натиск, прогнозата за БНТ не е никак добра.

Мракобесие от екрана

Какво може да означават думите на Сидеров? Когато са произнесени от председател на парламентарна група от управляващото мнозинство, посланието е пределно ясно: “Махнете го този, че не ме кефи!” Посочването на врага с пръст бе наложено от партийната телевизия на “Атака” - “Алфа” от години произнася присъди и посочва “враговете” на Сидеров. Но ако от екрана на една кабеларка това е просто реч на омразата, от екрана на БНТ е брутална демонстрация на мракобесие.

Този път ръководството и журналистите на националната телевизия реагираха: “Поведението на Сидеров е неприемлива, агресивна провокация към свободата на словото и правото на журналистическо мнение. Недопустимо е политик да се опитва да кадрува в националната обществена телевизия.” В Народното събрание обаче никой не се впечатли от поведението на Сидеров - откритото писмо на Горан Благоев до председателя на парламента Цвета Караянчева остана без отговор. Журналистът призова народните избраници да се разграничат от поведението на техния колега “по категоричен и приемлив за парламентаризма ни начин”. Но нищо не последва.

Натиск и отвътре, и отвън

Има още един важен детайл: Сидеров проведе разговор на “ти” с водещия и програмен директор на БНТ1 Емил Кошлуков, който има в биографията си и стаж като ръководител на “Алфа”. Така посланието звучи още по-зловещо: “Ние сме си отбор, сега ще ви разкажем играта.” Атаката на Сидеров идва в разгара на разправата с екипа на предаването “Денят започва с култура”, упрекнат от Кошлуков, че проявява политически пристрастия и че има нисък рейтинг. Журналистите обвиниха в декларация началника си в “намеса в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани”. Наложи се генералният директор да се намесва като помирител. И когато продуцентката на предаването Весела Петрова застана рамо до рамо с протестиращите срещу цензурата в БНТ, тя се оказа извън предаването. Протестираш срещу цензурата - изчезваш. Ако протестираш в подкрепа на цензурата, вероятно оставаш...

Последвалият мониторинг на Съвета за електронни медии (СЕМ) заключи, че предаването “обхваща максимално голям спектър от теми и гости и е в унисон с обществената си мисия и принципите на плурализма”. Алтернативен мониторинг от члена на СЕМ Иво Атанасов, бивш депутат от БСП, стигна обаче до извода, че “в "Денят започва с култура" се защитават политически тези, изцяло десноориентирано е и в това отношение има политически дисбаланс”. Не е известно по какви критерии се стига до този извод, но обвинението е налице, а усещането е за институционален произвол. Натиск има и отвътре, и отвън.

В това време всяка вечер БНТ излъчва реклама, че “Стани богат” се завръща и ще се излъчва по националната телевизия. Тъй като шоуто е изключително популярно, рейтингът на БНТ вероятно ще се повиши. Това щеше да е прекрасно, ако обществената телевизия предлагаше комбинация от рейтингово забавление и качествена, независима публицистика. Когато обаче журналистите са подложени на безнаказан и демонстративен натиск, тогава остава само шоуто. А не това е обществената функция на БНТ.

"Дойче веле"

Коментари

Первий канал!

Това ще гледате след следващите избори!
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Надявам се журналистите все още да имат онази

прословута солидарност, която винаги досега са проявявали. Кошлуков трябва да бъде разкаран! Сега трябва да има съпротива, защото утре може да се окаже късно.

Какви журналисти?

Да си чул Лет ит би?

Ами унищожиха де що имаше свободни медии,...

разгониха всички свестни водещи, като спряха техните качествени предавания. Сега остава да подчинят и държавните телевизии и тогава ще имат пълен контрол над това което се казва на обикновените хора. Тогава могат да си ги манипулират както им изнася!

Този мандат на герберите....

....няма нищо общо с демокрацията и свободата на словото. Борисов е изоставил всички свои вътрешно-държавни задължения и е оставил Цацаров и цацаратурата да бесуват из държавата като да е тяхна бащиния! Сидеров и Каракачанов влачат на сила България към руската паст, която жадно се отваря откъм Кремъл!
 's picture

смехурко

А надзорния съвет

Надзорният съвет и Каменаров за какво са? Не е ли тяхна работа да реагират и да поставят Кошлуков намясто или да го уволнят?
 's picture

smarf

Кошлуков Off!

Предаването в което Кошлуков е водещ, е зловещо и отвратително ! Гостите ,които кани са от придворните или свързани с корумпираното управление на Симеон. Той се намесва активно, но не за да задава въпроси, а в подкрепа на определена позиция. Зловреден човек вкаран ,за да подчини и унищожи БНТ, както направи във всички медии през които мина.!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.