След ясно изказване на Сотир Цацаров и "бетон" от гласовете на прокурорската колегия, Пленумът на ВСС не застана зад съдиите от ВКС и адвокатурата, които искат да бъдат обявени за противоконституционни последните промени в НПК.

Става въпрос за изпращането на делата "за висока корупция", включително и на магистрати, в Специализирания наказателен съд, както и за това - ревизионни актове на Сметната палата, АДФИ и др. подобни да бъдат автоматично приемани като доказателство в същите дела. 

През ноември, веднага след влизането в сила на променения от ГЕРБ НПК, първо общото събрание на ВКС, а после и адвокатурата дадоха промените на КС. Там те са обединени в едно конституционно дело.

Както Клуб Z писа, според вносителите с промените се създава извънреден съд, нещо което е изрично забранено в чл. 119 на Конституцията. В становищата се прави и аналогия с Народния съд - нещо, което Цацаров каза с насмешка, че няма да коментира.

Характрно за изнъредния съд е, че той се занимава не по правна материя, а по субект на извършване на деянието, простичко казано - избирателен е не по престъплението, а по човека, който го е върши.  

Натам, според вносителите, има доказателства - като например различният ред за преследавне на едно и също деяние, бонусите на споменатите съдии в спецсъда, и дори различните правила за командироване, които доказват, че България създава именно извънреден съд.

Между другото, никой още не е казал аргументирано откъде и под чие давление при предното правителство на ГЕРБ законодателят изведнъж се "влюби" в спецсъда и т. нар. висока корупция бе "иззета" от  СГС - тъкмо отвоюван от дрийм тийма на Владимира Янева и "каките". Но през цялото изминало време Цацаров помпа капацитета на Спецпрокуратурата с кадри, средства и дори прати "любимия" си прокурор Иван Гешев за шеф.

Та, днес Цветинка Пашкунова илюстрира, че за едно и също деяние, например - документно престъпление, един гражданин би бил преследван по един ред - тръгвайки от Районен съд, а субектите по новия НПК (министри, депутати, магистрати, включително вече и шефове на агенции, кметове и председатели на общински съвети, б.р.) ще отговарят, стартирайки направо от ниво Спецсъд.

Сотир Цацаров взе думата пръв, колкото да каже, че е против искането за противокоституционност.

Според главния прокурор, ако се приеме, че това ще е извънреден съд, то значи че досега такъв е бил и СГС (но нищо не каза за бонусите и особените правила за СпНС, б.р.)

"Нямам намерение да споря с никого - обяви главният прокурор и нарече аргументите на другия лагер "може би отношение към специализирания съд."

"Като цяло ако приемем, че този съд е извънреден – няма да коментирам мотивите, които съществуват към искането, защото правят аналогия с Народния съд, - ще изпаднем в доста голяма казуистика и ще кажем неща, които не е редно тук да ги коментираме", делово каза Цацаров.

А по повод това - дали съдиите трябва безкритично да приемат ревизионните актове на всички държавни служби и финансови инспекции, той даде пример - защо тогава приемат докладите на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ.

"Не защото са доклади на ОЛАФ, а защото трябва да мерим всички с еднакъв аршин", обяви Цацаров.

Лозан Панов съвсем накратко последва изказването му - че вече бидейки от ВКС, е изразил становищ, че промените са противоконституционни. И дори обеща, че няма да гласува и си го изпълни.

Както казахме, Цветинка Пашкунова се намеси да обори главния прокурор и посочи няколко обстоятелства, които сочат на отклонения от характеристиката на Специализирания съд, вече посочена в старо решение на КС от 2011 г.

 "Сочените възможности за допълнителни възнаграждения на съдии, различни от тези на останалите съдилища, които разглеждат същите дела по същите правни квалификации, сочи на отклонение - както като праворазадаване, така и за статута на съдиите от този съд", каза върховната съдийка.

Тя даде и пример, че гражданите се третират неравно (казано просто - едни стават по-"виновни" и биват преследвани по различен ред от други при едни и същи деяния, б.р.)

Въпросът беше: подкрепя ли ВСС искането за противоконституционност, залегнало в образуваното вече конституционно дело № 10/2017 г.?

Тезата на Цацаров - че няма нищо противоконституционно в преместването на делата, мина с 15:7 гласа. Показателно е, че освен "бетона" на прокурорската колегия, той получи подкрепа и от Боян Магдалинчев и Георги Чолаков от ВАС, и политическата "тройка" -  Боян Новански (Обединени патриоти), Драгомир Кояджиков (БСП) и Вероника Имова (ГЕРБ). Дори съдия Стефан Гроздев (ДПС) не гласува с тях, а против двете.

Освен обичайните върховни съдии, малцинството подкрепиха Даниела Марчева и Боряна Димитрова, както и Севдалин Мавров. Панов на гласува.

Другата опция - за противоконституционност на приемането на ревизионни актове, събра почти същата подкрепа 8:14, макар и в различна конфигурация.

По-рано днес пък Лозан Панов отказа да коментира писмото срещу него от подалия оставка зам.-председатл на ВКС Красимир Влахов. В свое открито писмо Влахов го обвиняваше, че има "специфично разбиране" за работно място и време, че приема съда като "субстрат"  и като "трибуна да отправя спорни публични послания".