Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пламен Панайотов ще е новият - трети заместник на председателя на Специализирания наказателен съд Георги Ушев. Това поне ще предложи съдийската колегия на Пленума на ВСС за следващото му заседание.

Днес на заседание на колегията стана ясно, че работата на рязко заобичания от управляващите СпНС се състои над 90 % от казуси от наказателно-частен характер - т.е.- искания за разрешителни за СРС и мерки за неотклонение. Думите са на Красимир Шекерджиев от ВСС, който каза, че има дисбаланс между натоварването на зам.-председателите (които единствени с шефа имат право да разписват, б.р.) и редовите съдии.

Затова се предлага да се вземе една "обикновена" бройка и тя да се трансформира в зам.-председателска.

Замислен като панацея срещу мафията, с последните изменения на НПК в Спецсъда отидоха всякакви дела за "висока" корупция, включително до ниво кметове, председатели на общински съвети, на агенции и т.н.

Както е известно, вместо това, има бум в исканията на разрешения за СРС до спецсъда, след като в СГС бившият председател Калоян Топалов и екипът му направиха опит да се спазва законността при издаване и дори пратиха до прокуратурата сигнал срещу предишното ръководство (не че от това нещо последва, б.а.). В резултат там разрешителните за подслушване и следене намаляха в пъти.

Известно е и че СГС бе рязко "разлюбен" от кръговете, които действат в синхрон с главния прокурор Цацаров и под строй делата за "висока" корупция бяха преместени с гласовте на ГЕРБ, "патриотите" и ДПС в спецсъда. Това стана без никакъв анализ -. колко дела е гледал досега Спецсъдът, колко СГС, какъв процент са осъдителните присъди, кое кара законодателя да мисли, че ситуацията ще се подобри с преместването им и т.н.

За сметка на това от отчета за 2016 г. на спецсъда личи бум на позволените СРС - от 1111 дадените разрешения през предходната година, те са станали 2271 през м.г. 

Досега съдиите от ВКС и Висшият адвокатски съвет дадоха промяната на Конституционния съд.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.