Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът Румен Радев е подписал Указ за обнародването в "Държавен вестник" на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Указът е издаден на 2 август, става ясно от днешния брой на "Държавен вестник", предаде БГНЕС.

Новите разпоредби влизат в сила три месеца след обнародването им, т.е. от началото на ноември делата за корупция срещу министри, депутати, кметове и други представители на държавата ще се разглеждат от Специализирания наказателен съд. Досега тези дела се разглеждаха от Софийския градски съд. Приетите в края на първата сесия на 44-тото народно събрание поправки в НПК въвеждат и правила, с които се прекратява практиката на безкрайно отлагане на съдебните дела. Според мнозинството с новите текстове в Наказателно-процесуалния кодекс ще се осигури ускоряване на съдебния процес, за което настоява обществото.

С публикуването в "Държавен вестник" на НПК президентът Румен Радев отхвърля призивите на група извънпарламентарни партии, както и на близкия до тях Съюз на съдиите в България, да наложи вето на поправките. Не е изключено заради поправките в НПК да се направи и опит за сезиране на Конституционния съд.

В днешния брой на ДВ № 63/04.08.2017 г. не са публикувани поправките в Закона за съдебната власт и в Закона за опазване на околната среда. Групата извънпарламентарни партии и гравитиращите около тях НПО-та настояват за вето и срещу тях. С промените в ЗСВ се цели повишаване прозрачността в имущественото и финансовото състояние на магистратите, както и техните участия в различни професионални, но и тайни организации.

А с поправките в ЗООС депутатите приеха, че обжалванията срещу различни инвестиционни проекти занапред ще са само на една съдебна инстанция. Водещ мотив за тази промяна е опитите чрез непрекъснати жалби да се блокират ключови инвестиционни проекти като автомагистрала “Струма” и други.

Президентът Румен Радев има още седмица, за да реши дали да върне промените на депутатите, или да издаде указ за тяхното обнародване в "Държавен вестник" идния вторник или другия петък.

Коментари

Отлично!

Мутрогерберастията си циментира властта. Поздрави на всички, които гласуваха за герб или за гербавите бивши и настоящи коалиционни партньори, чиито общи усилия направиха сливането на партия Герб и държава необратимо. Естествено, под благосклонния поглед на Европейската Народна Партия и ПЕС, носителите на "европейски ценности" :))) Честито, Хубави, Умни и Имотни, каквото си пожелахте юни 2013, това получавате :)))
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

Ама той е ваш, бе драги,

Вашият президент, избран с вашите червено-кафеви гласове, с подкрепата на северната ви метрополия подписа закона!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.