За пореден път президентът Румен Радев демонстрира пълен синхрон с БСП. Той заяви, че президентът трябва да назначава председателя на бъдещия нов антикорупционен орган. Подобна идея има в законопроекта на БСП по въпроса. От ГЕРБ предлагат органът да се избира изцяло от парламента.

"Президентът трябва да назначава председателя на агенцията за борба с корупцията, такава е здравата институционална логика", заяви Радев, цитиран от агенция "Фокус".

И допълни:

"Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика."

Президентът изтъкна, че корупцията е изключително важна тема и борбата срещу нея не може да става само с превенция.

"Не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки", заяви Радев.

Следобед държавният глава се срещна с лидерката на БСП Корнелия Нинова и представители на социалистическото ръководство. От съобщението след срещата стана ясно, че Радев е потвърдил, че иска да поеме отговорност с назначаването на председател на бъдещ антикорупционен орган. Той не е оспорил и идеята в законопроекта на БСП за борба с корупцията въпросният орган да има разследващи функции. 

Корнелия Нинова добави, че е информирала президента за резултатите от изминалите срещи със Съюза на съдиите, Върховния административен съд и Главна прокуратура и допълни, че предстои среща с европейските посланици за представяне на законопроекта.

По повод започващия днес нов политически сезон президентът посочи, че се надява във всички сфери на законодателство, което да отговаря на обществените очаквания. Днес той откри новата учебна година във Военната академия в София.