ДПС ще подкрепи по принцип законопроекта на ГЕРБ за борба с корупцията, но има немалко забележки. Това заяви днес на кръгла маса в парламента депутатът от движението Хамид Хамид.

"Според мен, г-жо министър, вие и екипът ви не успяхте да разсеете съмнението, че с дългоочаквания закон създавате паралелен разследващ орган. Получаваме такива обаждания - второ МВР ли правите, или парапрокуратура", обърна се той към Цецка Цачева, която водеше дискусията.

Според Хамид друг ключов проблем е фактът, че въпреки премахването на анонимните сигнали пак има липса на отговорност при подаването на сигнали - защото законопроектът предвижда лице, внесло сигнал с трите си имена и ЕГН, да е защитено от търсене на отговорност дори ако всичките му твърдения се окажат неверни и навредят на друго лице.

"Трябва да го коригирате. Все пак се касае основно за отговорност", подчерта Хамид.

Зала "Запад" в Народното събрание бе препълнена днес - на дискусията присъстваха депутати от всички парламентарни групи, министърката на правосъдието, представители на НПО-та, магистратски организации и експерти. Малко след началото на кръглата маса пристигна и главният прокурор Сотир Цацаров.

Той взе думата скоро след това и се извини, че ще повтори думите си от вчера по повод еквивалентния законопроект на БСП, но посочи, че забележките му са идентични.

Според обвинител №1 кръгът от лица, за които се предвижда бъдещата специализирана агенция да разследва, е твърде широк.

"Влизат директорите на националните паркове, на ловните стопанства, дори председателят на БАН, което за мен е малко необяснимо", даде няколко примера той.

И посочи, че този списък трябва да се намали, но в него например имат място членовете на КЕВР.

Друга ключова забележка на главния прокурор е по отношение на специалните разузнавателни средства - проектите и на ГЕРБ, и на БСП позволяват на агенцията да притежава техника за СРС. Според Цацаров това ще създаде проблем с контрола на техниката, защото вече ще има твърде много институции с такова право. С това мнение се съгласи и директорът на ДАНС Димитър Георгиев, който препоръча агенцията да има право да ползва СРС, но да не притежава техника за това.

Цачева също заяви, че е съгласна с препоръката и текстът ще бъде поправен.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че има предложение за друг принцип на избиране на съвета, който ще управлява агенцията. В сегашния вариант той се избира изцяло от Народното събрание.

"Има вече едно допълнение - зам.-председателите да бъдат по предложение на председателя, това е още една допълнителна гаранция за отделянето от политическа намеса, или усещането, че някой може да търси създаване на репресивен апарат", обясни той.