Не е противоконституционно бъдеща специална агенция за борба с корупцията да прави разследвания. Това е казал днес главният прокурор Сотир Цацаров на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Нинова и екип червени депутати се срещат в последните две седмици с магистрати - председателите на ВКС, ВАС, Съюза на съдиите, а днес и обвинител №1, за професионален съвет за техния вариант на антикорупционен закон, който ще представят в парламента на новата сесия. Основна разлика със законопроекта на ГЕРБ е предложението президента да избира председателя на бъдещата агенция, както и това тя да има реални разследващи функции. Според Цветан Цветанов от ГЕРБ това е противоконституционно.

"Що се отнася до това може ли президентът да има участие в този орган, противоконституционно ли е - мнението на главния прокурор е, че не е противоконституционно. Както и да има разследващи функции", заяви Нинова.

Цацаров обаче препоръчал да се разпише процедура за прозрачност при действията на президента при назначаването на председател - такава в закона нямало. Подобна препоръка отправиха и от Съюза на съдиите, а Нинова заяви, че ще се вземе предвид.

"Г-н главният прокурор препоръча професионално да прецизираме кръга лица, които този закон предвижда да бъдат разследвани от агенцията. Например - военните, висшия състав, те принадлежат на друг ред. Както и да прецизираме реда престъпления. В НПК са описани корупционни престъпления, ние даваме друг, по-различен състав. Препоръча да ги съгласуваме с тези НПК."

Според Цацаров агенцията не трябвало да притежава техника за специални разузнавателни средства.

"Така се дублират други органи, които в момента имат техниката. Агенцията ще може да иска да ползва и да прилага СРС в разследванията си," обясни Нинова.

Тя обяви, че анализът на Цацаров е бил много професионален и изключително полезен и съветите му ще бъдат отразени във финалната версия на законопроекта. И заяви, че нейни депутати ще участват на обсъждането на еквивалентния проект на ГЕРБ, но не и тя лично - тя ще се среща с президента Румен Радев утре като последна консултация за проекта на БСП.

Цацаров също подчерта, че дискусията е от професионална гледна точка, защото той не може да дава политическа оценка на единия или другия законопроект.

Първият въпрос към него бе как е разговарял с Нинова след нападките от нейна страна по време на скандала "ЦУМ-Гейт".

"Това е Народното събрание. Г-жа Нинова е лидер на парламентарна група. Аз не се чувствам нападнат, пък и мисля, че като ме нападнат, имам достатъчно възможности да се отбранявам и да мина в нападение. В крайна сметка мисля, че уважението към НС изисква да седнем и да разговаряме съвсем нормално."

Той повтори критиките си - че в законопроекти са описани твърде широк кръг лица. 

"Той е изключителен широк, мисля, че са 44 точки, и тази широта е оправдано от гледна точка на режима на деклариране и проверка на имуществото на тези лица. Но тя не е оправдана от гледна точка, че същия този списък лица подлежи на разследване. Трудно може да си представим, че една такава специална агенция може да има възможностите, компетентността, а и необходимо да разследва такъв широк кръг лица, при положение, че в държавата има други органи, които се занимават с това. Проектът предвижда възможности за разследване на длъжности до областно ниво, ръководители на държавни горски предприятия, че дори до ръководителя на Българския спортен тотализатор. А не предвижда например същия режим за членовете на КЕВР. Тоест това подлежи на прецизиране."

Той разясни и защо не смята, че агенцията трябва да има техника за СРС, което описа като "изключително вредно":

"Има държавна агенция Технически операции, има специализирана агенция на ДАНС. СРС-тата трябва да бъдат прилагани от един единствен център, по една причина - това е възможност за контрол. Колкото повече са разпръснати - сега и ДАНС може да прилага СРС - толкова нещата изглеждат по-зле."

И допълни, че ако агенцията ще прилага СРС, ще са нужни и промени в закона за тяхната употреба. Цацаров още веднъж подчерта нуждата от контрол в бъдещата агенция.