Законопроектът на БСП за създаване на звено "Антикорупция" не е противоконституционен. Това заяви пред журналисти в парламента днес председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов.

Той и други представители на Съюза се срещнаха днес с лидерката на БСП Корнелия Нинова и червени депутати, които представиха своя алтернативен законопроект. Атанасов подчерта, че целта на срещата е даване на професионално становище от организация на магистрати, които всеки ден работят с подобни дела.

Нинова със задоволство отбеляза оценката на ССБ, тъй като веднага след представянето на законопроекта преди седмица председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов го обяви за противоконституционен. Според него той създава паралелна структура на прокуратурата. Цветанов разкритикува и възможността за подаване на анонимни сигнали.

Според председателя на ССБ Атанасов има обаче три други ключови проблема в законопроекта.

"Считаме, че трябва да се предвиди механизъм, който да осигурява прозрачното назначаване на ръководител на тази агенция от президента, който да включва яснота защо се номинират определени кандидати, защо президентът избира част от тях", отбеляза той.

Друг проблем според съдиите е отчетността на самата агенция - няма механизъм тя да дава публичност във връзка с работата си, било то пред президента или НС. 

И макар, че текстовете не са противоконституционни, Атанасов подчерта:

"Трябва да се намери балансът между, от една страна, йерархичната подчиненост на разследващите агенти на директора на агенцията, от друга страна, процесуалната подчиненост на прокуратурата."

Председателят на ССБ допълни, че колкото и да е добър подобен закон, той няма да работи, ако няма независима съдебна система.

"Отново поставяме въпроса за това, че устройството на ВСС не съотвества на международните стандарти и не обезпечава независимост от политическо вмешателство. А без такава независимост никаква борба с корупцията не може да е успешна, защото корупцията е нещо, в което са ангажирани лица, които упражняват власт", заяви той.

Той добави, че в момента ССБ готви становище и за еквивалентния законопроект на ГЕРБ.

Нинова заяви, че срещата е била много полезна, и заяви готовност да следва някои от препоръките на магистратите - като разписването на по-подробна процедура за избор и по-добрата отчетност на органа. Коментирали и накратко въпросът за съдебната реформа.

"Предложиха ни да се запознаем с качената официална информация, с описаните мерки за реформи там от Министерство на правосъдието“, посочи Нинова. "Препоръчаха ни да ги видим, да ги обсъдим при нас в групата и може би отново да се видим и да говорим по този въпрос.“

От БСП ще проведат срещи с всички професионални организации във връзка с проектозакона, а накрая ще говорят и с президента Румен Радев.