Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руският президент Владимир Путин смята американски удари в Сирия за агресия срещу суверенна държава в нарушение на нормите на международното право, при това под измислен предлог. 

Това се казва в изявление на пресслужбата на Кремъл.

Според Москва сирийската армия не разполага със запаси от химическо оръжие. А фактът за унищожаването на всички тези запаси на сирийските въоръжени сили бил фиксиран и потвърден от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) - специализирано подразделение на ООН.

По мнението на Путин използването на химически оръжия от терористи само съществено усложнява ситуацията.

(Русия твърди, че заринът, заради който бяха нанесени американските удари, не е хвърлен от сирийската авиация, а е бил в арсенал на бунтовниците, откъдето е изтекъл. Москва смята повечето бунтовници, включително умерените, за терористи - б.р.)

"Стъпката на Вашингтон нанася съществен ущърб на руско-американските отношения, които и без това се намират в плачевно състояние. Главното е, че тази стъпка не ни доближава до крайната цел в борбата с международния тероризъм, а обратното - създава сериозно препятствие пред борбата с него и ефективното противодействие на това световно зло, което президентът на САЩ Доналд Тръмп провъзгласи като една от главните задачи още по време на предизборната си кампания", продължава изявлението на Кремъл.

Путин вижда в ударите над Сирия опит за отклоняване на вниманието на световната облщност от многобройните жертви сред населението в Ирак.

(В момента американски и иракски правителствени части щурмуват Мосул, главната крепост на "Даеш", при което досега са загинали доста хора - б.р.)

Президентът свика за днес извънредно заседание на руския Съвет за сигурност. То ще е посветено на американските удари в Сирия.

По-рано изявление направи Виктор Озеров  - председател на Комисията за отбрана и сигурност в Съвета на федерацията.

"Такива действия на САЩ - нека го кажем направо - няма да спомогнат за развитието на руско-американските отношения", каза той пред РИА Новости

Русия отменя меморандума за "безопасно небе" над Сирия, който подписа заедно със САЩ.

Това съобщиха от външното министерство в Москва. документът, чието пълно название е, Меморандум за предотвратяване на инциденти и гарантиране на сигурността на полетите на авиацията по време на операциите в Сирия, бе подписан малко след началото на руската военна интервенц.ия в арабската република през есента на 2015 г.

Руското МВнР също излезе със специална декларация за американската ракетна атака.

"Без да бъдат наясно за нищо, САЩ тръгнаха към демонстрация на сила, към военно противодействия срещу страна, която се бори с международния тероризъм", се казва в нея.

Според ведомството американците не да първи път демонстрират подобен необмислен подход, който само създава заплаха за международната сигурност:

"Самото присъствие на военнослужещи от САЩ и други страни на територията на Сирия без съгласие за това от правителството на тази страна или решение на Съвета за сигурност на ООН е грубо, явно и необосновано от нищо нарушаване на международното право."

(Когато Русия се включи в конфликта на страната на Башар Асад,  тя обяви, че това е  станало по искане на сирийските власти - б.р.)

От руското МВнР също твърдят, че режимът в Дамаск не разполага с химическо оръжие.

"САЩ се правят, че не разбират очевидни неща. Те си затваряха очите пред използването от терористи на химическо оръжие в Ирак. Те се разграничаваха от протоколираните документи за използването на химическо оръжие от терористи в Алепо", смятат от дипломатическото ведомство в Москва.

Според министерството решението за удара било взето във Вашингтон още преди събитията в Хан Шейхун. Те били просто използвани като повод за демонстрация на сила.

Коментари

Къде си бе, червени троле,

Къде си бе, червени троле, коментирай е т'ва
 's picture

Бобо

дежурните тролове

Няма ги завалиите , чакат опорни точки , Оранжевото общество у нас и то в небрано лозе , Митьо Гестапото по известен вече като Митьо Тръмпа и той чака ....
Злой Путин's picture
Злой Путин
Злой Путин

Кви опорни точки ви гонят бе, лапацала?

Хартата на ООН ясно определя какво е престъпление на агресия и какво - не. А традицията големите държави да си правят каквото си щат въпреки хартата е стара и увековечена в прецедентите, създадени от САЩ след ВСВ въпреки хартата на ООН. Никой вече няма нужда да се оплаква и оправдава за каквото и да е международно правило - защото винаги има американски прецедент, който го е нарушил пръв.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.