Съюзниците на САЩ в НАТО се солидаризираха в петък с американския ракетен удар по сирийската военновъздушна база Ал Шайрат.

В съвместно изявление френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел казаха, че сирийският президент Башар ел Асад „носи единствената отговорност за това развитие“ и добавиха, че използването на боен отровен газ от сирийския режим „не може да остане безнаказано“.

Британското правителство нарече удара „правилен отговор на варварската атака с химическо оръжие“.

Френският външен министър Жан-Марк Еро каза, че ударът е „предупреждение“ и „вид осъждане“ на „престъпния режим“ на Асад.

„Атаката на Тръмп срещу Сирия е разбираема“, каза германският външен министър Зигмар Габриел.

Турция гледа положително на ракетните удари, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш. Той подчерта, че международната общност трябва да запази своята позиция срещу „варварството“ на Дамаск.

„Както нашият президент изясни, ние не само искаме да чуем думи, но да видим и действие“, каза той.

"Сирийският режим носи пълната отговорност за това развитие. НАТО последователно е осъждало продължаващото използване на химически оръжия от Сирия като ясно нарушение на международните норми и споразумения", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. "Всяко използване на химически оръжия е неприемливо, не може да мине без отговор и отговорните за него трябва да понесат отговорността си. НАТО смята използването на химически оръжия за заплаха за международния мир и сигурност".
"Ужасяваща атака с химически оръжия срещу цивилни порази Хан Шейхун на 4 април. Снощи, в отговор, САЩ нанесоха въздушни удари по летището в Шейрат. САЩ информираха EС, че тези удари са ограничени и целят да предотвратят по-нататъшни зверства с химически оръжия", каза в изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Има ясно разграничение между въздушни удари по военни цели и използването на химически оръжия срещу цивилни".
 
"Председателят Юнкер беше недвусмислен, осъждайки използването на химически оръжия. На повторното използване на такива оръжия трябва да се отговори".
Мая Коциянчич, говорителка на европейската дипломатическа служба припомни днес заключенията на Съвета на външните министри на ЕС от миналия понеделник, в които се казва, "че не може да има траен мир в Сирия при сегашния режим".
 
"САЩ информираха ЕС, че възоснова на тяхната преценка, че сирийският режим е използвал химически оръжия, те са нанесли удари по летището Шайрат в Сирия с разбираемото намерение да предотвратят и да попречат на изполването на смъртоносните химически оръжия", каза Коциянчич. "Имаше контакти преди и след ударите на различни нива".
Европейският съюз продължава да подкрепя мирните преговори в Женева с посредничеството на ООН, добави тя. Върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини е в контакти с външните министри на държавите-членки от ранните часове днес и може да се очаква тяхна съгласувана реакция по-късно, каза говорителката.
 
Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни забрани провеждането на конференция за Сирия по искане на крайноляв испански евродепутат и отказа достъп на поканения за нея Айман Сусан, зам.външен министър на Асад.