Мои американски сънародници,

Във вторник сирийският диктатор Башар Асад извърши ужасяваща атака с химически оръжия срещу невинни цивилни. С използването на смъртоносен нервен агент Асад отне живота на безпомощни мъже, жени и деца. Това бе бавна и брутална смърт за толкова много хора. Дори прекрасни бебета бяха убити в тази варварска атака. Нито едно Божие чадо не може да страда от такъв ужас.

Тази вечер аз наредих насочен военен удар срещу обект на военновъздушните сили в Сирия, откъдето бе извършена химическата атака. От жизнен интерес за националната сигурност на САЩ е да бъде предотвратено и възпряно използването на смъртоносни химически оръжия. Не може да има спор, че Сирия използва забранени химически оръжия, наруши задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия и игнорира призивите на Съвета за сигурност на ООН.

Дългогодишните предишни опити да бъде променено поведението на Асад се провалиха, и то много драматично. В резултат бежанската криза продължава да се задълбочава, а регионът продължава да се дестабилизира, като заплашва САЩ и техните съюзници.

Тази вечер аз призовавам всички цивилизовани нации да се присъединят към нас в стремежа да се сложи край на убийствата и кръвопролитията в Сирия и също така да бъде сложен край на тероризма от всякакъв вид и тип. Молим се на мъдростта на Господ, докато сме изправени пред предизвикателството на нашия много тревожен свят. Молим се за живота на ранените и за душите на починалите. И се надяваме, че докато Америка е на страната на справедливостта и мира и хармонията, тя в крайна сметка ще побеждава.

Лека нощ. И Бог да благослови Америка и целия свят. Благодаря.

------

* Изявлението си Тръмп направи в имението си "Мар-а-Лаго" във Флорида, където прие пристигналия на посещение в САЩ китайски президент Си Цзинпин.