Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Гледката е повече от отблъскваща: с ритник в гърба млад мъж събаря една жена по стълбите в берлинското метро и спокойно продължава по коридора. Един от тримата му спътници вдига бутилка бира от стъпалата и нехайно тръгва подир злосторника. Без да го е грижа за жената, сгърчила се от болка в ниското.

Отвратително

Това видео вече от седмица се върти из социалните мрежи, а в България няколко медии дори побързаха да обявят извършителя за бежанец. С настойчивия намек: „Ето какви ги вършат брадатите „гости” в Германия”.

Извършителят все още се издирва, но неговият спътник, който спокойно си взима биричката и не се интересува от жертвата, се оказа българин, както потвърди берлинската прокуратура. Самият злосторник също може да идва от България, както намеква прокуратурата, но това всъщност няма значение. Ако ще да е германец, исландец или патагонец, ако ще да е и бежанец - отвратителното и безпричинно насилие трябва не само да ни шокира и покруси, но и да ни окачи обица на ухото. Дори две:

Лъжи и внушения

Първо - да не вярваме на лавината от лъжливи и фалшиви новини, която постепенно ни задушава. И най-вече - да не вярваме на полуистините, надлежно подправени с пропагандни внушения в булевардните медии и в социалните мрежи, където безцеремонно се човъркат страховете и предубежденията на хората. „Насилие в Германия? Явно е дело на бежанец” - така звучи може би най-популярната от тези туршиени полуистини.

И второ - преди да сочим с пръст другиго като насилник и злодей, да се замислим поне за малко дали пък и в нашето гордо и уютно „ние” няма достатъчно насилници и злодеи, от които да се срамуваме. Защото българинът, който се интересува не от ранената жена, а от биричката, в никакъв случай не може да породи национална гордост.

В крайна сметка обаче: насилието няма нито родина, нито религия. Неговата "родина" е човекът, а "религията" му е омразата.

Текстът е от Дойче веле

Коментари

бежанци, мигранти и DW

„Насилие в Германия? Явно е дело на бежанец” - Не, вярното е: „Насилие в Германия? Явно е дело на мигрант” :)

Александър Андреев да не ме

Александър Андреев да не ме обвини мене за тоя циганин? Ако аз съм виновен, оставете го да се оправя аз с него. Ако не съм, прибирайте си го в Германия и си го съдете, отгледайте си го в затвор-санаториум, а след това му дайте гражданство. И все пак по-внимателно като ме обвиняваш, чиче, да не летиш и ти като тая.
kate pate's picture
kate pate
new

Ирония на съдбата

Преди да бъде изяснен случая в България го обявиха за арабски бежанец, в Германия го обявиха за крайно десен националист(бас държа че ако не беше това подозрение нямаше да съберат 60 000 евро награда за информация). А той се оказа циганин от Максуда.
 's picture

cos

cos

Това беше открито зло. Има и прикрито. Затова автора няма морално право да се изказва по темата.

Добрата новина е, че Дойче

Добрата новина е, че Дойче ватерклозет вече не се излъчва в българския етер.
 's picture

Nikolai Nikolov

циганина

И тук не се казва ,че извършитела е циганин с българско гражданство , отново манипулация.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.