Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че настоящият президент Росен Плевнелиев не трябва да прави служебно правителство. Карадайъ каза това малко след срещата му с президента в рамките на консултациите след оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство.

"Мандатът на настоящия президент изтече с провеждането на президентските избори. Той само трябва да предаде властта. Няма нито юридическо, нито морално право да е част от този процес. Включително да съставя служебно правителство", заяви Карадайъ.

Според него настоящото управляващо мнозинство се е формирало по порочен начин и правителството също е било излъчено порочно. Лидерът на ДПС смята, че парламентът е изчерпал своите възможности за различни други мнозинства още в самото си начало.

"ДПС ще участва в различни правителства, ако народът даде мандат. В това НС формулите и варианти са изчерпани. Оставката беше предизвестена. Нищо извънредно не се е случило в страната. Новоизбраният президент е с огромно доверие. Оставката на правителството е закъсняла. Някои хора се опитват да покажат, че има някаква извънредност в ситуацията. Няма нищо извънредно. Има ясни процедури в Конституцията. Няма никакъв проблем в предсрочните избори", каза още Карадайъ.

В началото на срещата Плевнелиев заяви, че се надява политическата криза да не прерасне в парламентарна и Народното събрание да не подава оставка.

Досега Плевнелиев се срещна с ГЕРБ и БСП.

"Продължаваме консултациите, съгласно Конституцията. С голямата надежда, че ще положим усилия политическата криза, в която страната навлезе, да не прерасне в парламентарна. И оставката на правителството да не доведе до оставката на Народното събрание", каза Плевнелиев.

Според него има три големи теми - възможно ли е да се състави правителство в този парламент, какво може да свърши този парламент и кога ориентировъчно би било най-добре да има предсрочни избори ако се върви към такива.

В президентството, заедно с Карадайъ бяха зам.-председателят Алиосман Имамов и членът на ръководството на ДПС Йордан Цонев.