"За разлика от комунистите, при които властта се взима и дава с кръв, при нас, демократите, тя се дава и взима от народа".

С тези думи премиерът в оставка Бойко Борисов завърши анализа си на ситуацията в страната, след като излезе от "Дондуков" 2 след консултациите с президента Росен Плевнелиев заради оставката на правителството и конституционната процедура оттук нататък.

Борисов говори дълго пред медиите, използва и поговорки, повтори част от тезите си от последните дни - че в Народното събрание имало ново парламенарно мнозинство, че БСП и Румен Радев, заедно с действащия президент Плевнелиев трябва да направят служебен кабинет, че няма да поеме втори мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент.

"Има ново мнозинство, ако искат да управляват – да управляват. Ние сме в парламента за бюджета, ако искат - да го приемат", каза Борисов.

"В този парламент е модерно да казваш, че си опозиция, ние вървим по модата и сега сме опозиция", иронизира той.

Премиерът в оставка повтори тезата си от последните дни, как още при създаването на кабинета е бил наясно, че този кабинет можел да изтрае максимум година. И заяви, че ако нещо най-много го притеснява, то е, че имаме памет от "година и половина и после всичко забравяме". После добави:

"Народът си е дал гласа, сега дават само самолети, които излитат, ще дойде време да показват купчините желязо на падналите самолети"...

Той отново призова действащия и новоизбрания президент да седнат, заедно с "победителите от БСП", да направят служебно правителство. И се притесни, че ако това не стане и има два служебни кабинета, НСО няма да се справи да охранява всички - двама президенти, две първи дами, двама служебни премиери...

На припомняне, че от левицата са казали, че няма да участват във властта и служебното правителство преди парламентарни избори, Борисов се възмути:

"БСП дезертират. Едно е да обещаваш, друго - да носиш цялата отговорност. Има една поговорка: "Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя". Румен Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Да вдига пенсии, да пази границата, да ходи в Крим..."

После Борисов отново обясни как БСП са направили по-модерна кампания, той самият обичал да гледа как летят МиГ-овете, БСП помагала с парите за кампанията и спечелили вота. Той попита:

"Мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, Първанов – не. Беше трудно, но иначе отивахме на избори..."

Борисов заяви, че според него е задължително новите парламентарни избори да се проведат по нови правила, поискани от хората на референдума. Възмути се, че искали да му припишат как е против въпросния референдум, но заяви и че допитванията до народа са много опасно оръжие, когато се изплозват популистки. И даде пример, че ако му дадат едно предаване по телевизията, за да поиска референдум за 1000 лв. пенсия, той със сигурност ще е успешен. Но това ще срине държавата... 

"На мен не ми е присъщо двуличието, но как се променят хората за часове, то ще им се върне от Господа, не от мен, като си спомня как се возеха с мен и отчитаха нашите постижения...", заяви още премиерът в оставка. И добави: 

"Аз вярвам в инстинкта на народа. Той каза, че иска промяна".

По отношение на случващото се в ГЕРБ след президентските избори, лидерът на ГЕРБ помоли медиите да уточнят, че никога не е казвал, че ще иска оставки на кметовете си заради загубата. 

"Никога не съм казвал, че кметовете ще си дават оставка. Казах, че ще си поговоря с тях, защото имаме сигнали, че не навсякъде се работи добре. Това съм казал. На нашата поща идват хиляди сигнали. Къде има дупка, къде плочка се клати, на всеки трябва да се отговори.", каза Борисов.

Той заяви, че партията е понесла най-тежкото – оставката на кабинета в резултат на изборния резултат.

"Останалото е наш разговор – кой колко допринесе за победата, за загубата, няма да се дадем на популизма, 1,2 млн. души гласуваха за Цецка Цачева", заключи той.