Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Комисията за защита на конкуренцията обвини шест вериги бензиностанции в картел и незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

Антимонополният орган предяви към дружествата твърдения за извършено нарушение по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз. То се изразява в забранено споразумение и/или съгласувана практика за обмен на ценова информация и провеждането на обща ценова политика.

Шестте вериги са обвинени и в обмен на информация за реализирани обеми продажби (пазарни дялове) и друга пазарна информация за целите на ценовото сътрудничество. Това поведение има за цел да ограничи конкуренцията при търговията на дребно с бензин и дизел.

Преките загуби - отнетият от обществото текущ доход в резултат на де факто картелните цени на горивата в България от октомври 2012 г. насам надхвърлят 3 млрд. лева. Това се казва в сигнал до президента, председателя на Народното събрание и премиера, изпратен през февруари 2016 г. от Инициативен комитет "За справедливи цени на горивата". В него се настояваше ДАНС заедно с международен екип да направи проверка на пазара на горива в страната.

Производството от страна на КЗК бе образувано на 25 февурари т. г. след направен секторен анализ на пазара на горива на дребно и самосезиране на комисията за евентуално забранено споразумение и/или съгласувана практика. Тогава бе съобщено, че ще бъдат проверявани 7 вериги бензиностанции - обвинените шест плюс "Ромпетрол България", както и рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Същия ден премиерът Бойко Борисов поздрави КЗК, че "най-сетне са излезли с решение, което до голяма степен е в унисон със съмненията, които имахме и ние".

„Отсега нататък започват проверки, които ще бъдат много обстойни, защото това са публични компании и всички трябва да бъдат много внимателни в изказванията си към тях, защото и санкциите за картел, ако се докаже, са огромни, а това са 7 компании от най-големите компании в света. Човек трябва да си пести думите, тъй като имат много могъщи адвокати”, допълни тогава премиерът.

По-късно като страна в проверката бе привлечена и Българската петролна и газова асоциация (БПГА), в която членуват всички 7 дружества и чийто председател е Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България".

"Сдруженията на предприятия от типа на БПГА по правило създават благоприятна среда за възникване на контакти между членовете й. И е доказано в практиката на КЗК, че са често срещана платформа за изграждане на картелни практики", обясняват от КЗК

В последните месеци екипи на КЗК са извършили поредица проверки на място в офисите на основните дистрибутори на горива на дребно. Въз основа на направения икономически и правен анализ, комисията счита, че действията на горепосочените дружества са нарушение.

Установяването на сътрудничество и единодействие между посочените фирми води до елиминиране на конкуренцията, което премахва естествените механизми на свободния пазар и въздейства неблагоприятно върху икономическата среда и интересите на обществото, казват от комисията.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване. Ответните страни имат право на достъп до материалите по преписката и право в срок от 30 дни да представят писмени възражения и да поискат да бъдат изслушани от комисията в открито заседание във връзка с предявените твърдения.

Коментари

Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Предизборно

Бойко се опитва да вземе опорната точка на Марешки. Ебати и елементарните номерца и цялата сбирщина от простаци на територията им се връзва :)))

Тъй, тъй...

Когато КЗК не открива нарушения - Борисов обслужвал Златев, когато открият - пак Борисов си правел агитация предизборно. Що си с шапка, що си без шапка... У лево, фатме изтръпнало!
Stoqn Petrov's picture
Stoqn Petrov
chrome

Марешки, ти ли си, брато?!

Марешки, ти ли си, брато?!
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Фатмака на хранилка в

Фатмака на хранилка в савецкото посолство
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Ти нали немаше да гласуваш за

Ти нали немаше да гласуваш за Герб, размисли ли вече? При Трайчо май пицата още по-постна ;)
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Ватенките нямат кеш и плащат

Ватенките нямат кеш и плащат на ефтинджос тролчета ала фатима
Gogo Bogo's picture
Gogo Bogo
GogoBogo

Да изчкаме и да видим...

Обявеното от КЗК до момента е нищо. Истински ефект ще има при налагане на големи глоби, но аз лично се съмнявам да са наистина големи. Размерът им ще се определи от оборота на съответното дружество за последната финансова година, но е много вероятно голяма част от тези обороти да са минавали през други свързани дружества. Освен това, картелът не е само от последната година и глобите ще са много малак сума в сравнение с прибраното от нашите джобове. Истината е, че държавата трябва стимулира конкуренцията на пазара с улесняване на вноса, държавни акцизни складове и евентуално освобождаване на част от резерва. Вместо това, настоящата власт (както и всички предходни) защитават горивната мафия - Горанов твърдеше, че пазарът си е нормален, а ЛУКарски му пригласяше с глупостите.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

пазарът си е нормален,

пазарът си е нормален, икономическата теория е ясна - при напълно свободен от регулации пазар, задължително възниква олигопол или монопол. у нас държавата няма зъби, щот не искате "социализъм" - еми радвайте се на напълно свободния пазар.

Кой ти е бъркал в джоба бе, другар?

Някой насила те е карал да си купуваш кола, да й наливаш бензин и да я караш? Тоя комунизъм ви тресе и не ви пуща! Държавата да правела па акцизни складове сега. А после да дойде другарА Костов да ги "приватизира", като ги даде на Ленчето, Прокопи и други заслужили другари, а? Хе-хе...
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Фатима вън от клуба -

Фатима вън от клуба - изгонете савецките тролчета
mardafi .'s picture
mardafi .
mardafi

Първата крачка за отнемането

Първата крачка за отнемането лиценза на Лекари е направена - Ватенките в шок
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Рейгън в гроба се върти

lo6o му от мадрафи, като цирей той цъфти, #ямк, Симитли

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.