Да притежаваш най-развитата верига бензиностанции, не означава автоматично, че си номер 1 по продажби. С по-малко на брой обекти, но разположени на ключови места, с повече жители, ефектът може да бъде същия, даже по-добър.

От години „Петрол” е лидер в България по брой бензиностанции, въпреки че числото се топи напоследък – от 392 в края на 2009 г. до 328 към днешна дата. Причините най-общо се делят на две.

Вътрешните: убийствените в имиджов план корпоративни битки за надмощие между бившите собственици Митко Събев и Денис Ершов, а после между Цветан Василев и Делян Пеевски.

Външните: силната конкуренция в бранша, бързото навлизане на метан станциите.

Данните са от интернет страниците на компаниите.

От 2014 г. „Петрол”, чието начало е поставено на 1 април 1932 г., е под контрол на Гриша Ганчев. Бизнесменът, натрупал опит в бранша с „Литекс”, се зае с мисията да оздрави веригата предвид тежестите от миналото – борчовете към фалиралата КТБ, за които няма информация дали са изчистени, и облигационният заем, по който предстои голямо плащане в началото на 2017 г.

 

Гъсто развитата мрежа на „Петрол” обаче не стига за лидерската позиция при продажбите на дребно. Там челните две места са окупирани от „Лукойл” и ОМВ.

С логото на руската верига действат 221 пункта, като в числото не влизат петролните бази за търговия на едро. За 2015 г. „Лукойл” отчита приходи от продажби на дребно за 720 млн. лв.

Заб. - за "Еко" няма данни за продажби на дребно.

В следващите месеци покрай „Лукойл” ще излизат интересни новини, след като президентът на компанията Вагит Алекперов обяви, че се обмисля продажбата на активи в България, Румъния, Италия и Холандия. У нас руснаците притежават и голямата рафинерия до Бургас.

Най-агресивният играч в момента е веригата „ВМ петролеум” на Веселин Марешки и семейството му. Варненският бизнесмен пусна 10 пункта от края на 2015 г., като цените в тях са едни от най-ниските в страната.

Предстои откриване и на първата бензиностанция в София – на Околовръстното шосе, в района на жк „Люлин” 4.

 "ВМ петролеум" вече наближава първата десетка у нас по брой бензиностанции, като в скоро време ще се изравни с №11 в класацията - Go petroleum с 11 обекта. За да влезе в топ 10 обаче, Марешки трябва да открие още 10 пункта за горива, без да броим първата в София, и така да изпревари веригата "Лайт комерс" (с 20 бензиностанции).

Мащабът на бизнеса на „ВМ петролеум” ще стане ясен догодина, когато излязат финансовите резултати за 2016 г. Не е изключено Марешки да се намеси сред едрите играчи, след като бензиностанцията му в София ще бъде една от най-големите в България, а и в Европа.

Предварителните данни са, че на мястото ще има възможност за едновременно зареждане на 45-50 коли.