Преките загуби - отнетият от обществото текущ доход в резултат на де факто картелните цени на горивата в България от октомври 2012 г. насам. надхвърлят 3 млрд. лева. Това се твърди в сигнал до президента, председателя на Народното събрание и премиера, изпратен от Инициативен комитет "За справедливи цени на горивата", в който се настоява ДАНС заедно с международен екип да направи проверка на пазара на горива в страната.

Според анализ на организацията свръхпечалбите на участниците в този де факто картел, в който участват "Лукойл" и бензиностанциите, са вид монополен “данък”, приходите от който в значителната си част просто се изнасят извън страната.

"Основният признак, показващ злоупотреба с пазарно положение, е драстичното превишение на цените на горивата на дребно у нас в сравнение със средните стойности в страните от Европейския съюз.  Към началото на февруари 2016 г. цената на бензин Евро Супер 95 без ДДС и акциз у нас е с 28% по-висока от средната цена в ЕС. Цената на дизеловото гориво е с над 50% по-висока от средната в ЕС", пише в анализа.

Инициативният комитет стига до три извода:

Първо, предоставените данни ясно показват злоупотреба с господстващо пазарно положение за установяване на завишени ценови нива от страна на „Лукойл“ и другите участници в съществуващия де факто картел.

Второ, с голяма вероятност имаме случай на избягване на данъчно облагане в България поне по отношение на данък печалба, а възможно и на непреки данъци (ДДС и акцизи) върху горивата.

Трето, липсата на реакция от страна на държавата в продължение на няколко години би могла да представлява скрита държавна помощ за участниците във де факто картела, и преди всичко за най-значителния участник, „Лукойл“.  Държавната помощ, която не е изрично одобрена, подлежи на санкция от Европейската Комисия. 

"Ние настояваме компетентните институции – КЗК, Агенция „Митници“, НАП, а също и прокуратурата и ДАНС, да извършат задълбочена проверка на пазара на горива и специално ролята на „Лукойл“.  За да се намали възможността за манипулиране на резултатите, проверката трябва да се извърши от екипи, включително и международни експерти, които до този момент не са били свързани с работата на компанията. Поради натрупаното недоверие е добре да се привлече и независима помощ от ЕК, и от други партньорски структури.  Българското общество продължава да носи загуби всеки ден, в който тези злоупотреби продължават и затова необходимостта от намеса на институциите е спешна", пишат от инициативния комитет.