Премиерът Бойко Борисов отложи днес решението на кабинета за оттегляне на Ирина Бокова като кандидат за генерален секретар на ООН и издигането на нейно място на еврокомисарката Кристалина Георгиева. В началото на правителственото заседание министър-председателят говори 15 минути, в които обоснова решението си подкрепата на България за Бокова да продължи до следващото гласуване в ООН, което ще се проведе на 26 септември. Ако тогава генералната директорка на ЮНЕСКО успее да стигне до първо или второ място в класацията, тя ще остане кандидат. В противен случай правителството ще реши какво да предприеме. Предлагаме ви пълния текст на изявлението на Борисов. В края можете да видите и видео от изказването.

Малко история първо ще кажа. Явно в последните дни се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи, включително какво ще реша, или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент.

Аз поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Не ми направи това добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и едно правителство те е номинирало, и аз имам доста отговорни задачи – в сряда, днес, утре, в петък – съвета в Братислава, но държах да го кажа в нейно присъствие.

Предишното правителство (на ГЕРБ – б.р.) положи много усилия и работи много активно, особено Вежди Рашидов, за избирането на г-жа Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО. Положихме огромни усилия. Много преди да дойде времето, преди няколко години за избор на  нов генерален секретар на ООН, в последните си дни Орешарски реши да номинира г-жа Бокова, въпреки че знаеха, че си отиват, че знаеха, че много години има до този избор, те го направиха. И никой не си направи труда тогава да ме попита като лидер на най-голямата партия. Ние си замълчахме. Но след това като толерантно правителство, като правителство, което не отрича, а се опитва навсякъде, където може да има приемственост, особено в международен план, да го следва. И ние като правителство, си спомняте добре, изпратихме и потвърдихме официален документ, взето решение на Министерския съвет до Ню Йорк.

Започнаха изслушванията. Тука, понеже някои спекулират, всичко това (и съм разпоредил, на който иска от медиите, да му се даде след това) са писмата за подкрепа, като се започне от японския премиер и се стигне до Тереза Мей, която е нов премиер, и до нея е пратено. От президентската инстуция до всички президенти, крале, в зависимост от държавното им устройство. Стотици. От мен до премиерите, от външно министерство до външните министри – там са ноти. Всичко това нашето правителство – всички вие, сме работили абсолютно честно, почтено за избора на госпожа Бокова. И не приемам, че е била по-късно издигната. Напротив – те я издигнаха 2 години преди да й дойде времето, преди да се говори изобщо. Тя е най-рано издигнатият кандидат всъщност.

Полагаме огромни усиля и към момента. И ще полагаме огромни усилия. Но не бих допуснал някой да си играе с името на България, с нашия суверенитет или с нашите решения. С тези писма ние сме помолили всички в света, а с тези, с които сме по-близки като партньори, като държави и имаме традиционно добри отношения, сме ги помолили максимално да съдействат, максимално да ни подкрепят.

Ние досега сме участвали в изборите на еврокомисари, участвали сме в изборите на генерален секретар на ЮНЕСКО и винаги заедно с президентската институция сме действали изключително единно.

До този момент минаха четири изслушвания. За съжаление нашият кандидат е трети, пети, седми, пети. Моите уважения, но дори Македония и Сърбия са преди нас. Някой явно иска недоброто си представяне в един момент да ми го припише на мен, на вас, на България. Тук правя една скоба – ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ, ако това беше наш кандидат, аз да съм го отзовал много отдавна, така както направих с външния министър Румяна Желева, когато не се представи добре. Макар, че всички тогава ми казваха – не тя добре се представи иначе, но английският й е малко по-слаб, немският й е отличен, продължавай. Но след като пред теб има пет човека, седем човека, а в същото време вече твърдо г-н Гутереш е на първо място, избор след избор. Лайчак мина – вече е на втора позиция. Изпревари ни Македония, изпревари ни Сърбия в определени класирания, но ние, защото предишните са го предложили, ние сме го потвърдили, работили сме толкова честно и почтено всичко това да се случи, получавам коментари и слушах внимателно, едва ли не, че ние сме щели да провалим тази кандидатура или я проваляме, за да издигнем някой друг.

Тук малко да се посмеят медиите – аз съм казал, че няма да се кандидатирам за президент, а защо да не се кандидатирам за ООН при тая логика? Мисля, че кабинетът ще ме подкрепи.

Аз не си спомням БСП някога да е издигнала човек на ГЕРБ или на реформаторите за какъвто и да е пост. Не си спомням. Напротив – ние понеже сме изключително толерантни, и съпругът на г-жа Бокова е наше предложение за Европейската банка. И в един момент неуспехът му (на кандидата за ООН – б.р.) да бъде мой, наш, или на правителството, аз няма да го допусна. Няма да допусна и в други държави да се решава нашата кандидатура. Не съм го и допуснал. Това, че сме търсили подкрепа, защото накрая в Съвета за сигурност  постоянни и непостоянни членки трябва да изберат един от региона, където е Вежди Рашидов, му казват пазарлъци, в Европа и в света му казват консултации, се консултират големите представителите в Съвета, питат се вие кого, ние кого, цели щабове работят това да се случи. И ние сме го правили, и ще го правим до 26-и (септември  б.р.).

С цялото ми уважение. И ви задължавам всеки да положи максимални усилия, включително и аз, г-жа Бокова на 26-и да влезе в първите двама. Защото следващото гласуване вече е с цветни бюлетини. И имаш ли червена бюлетина, че държавата ти не стои зад теб, не продължаваш. Трябва консенсус.

Дори забъркаха Русия и Германия в този скандал.

Дори спекулата, че трябва да е жена от Югоизточна Европа – това не е писано правило, а когато едно правило не е писано, то може да се нарушава. И накрая, когато всичките консултации минат, може да се окаже, че е жена, ама не е от Югоизточна Европа, или е от Югоизточна Европа, ама не е жена. Тогава могат да напавят компромис. Към момента това не е наша силна позиция, че видите ли е на пето или на седмо място, но е единствената жена. Отдавна половете в света, поне в цивилизования свят, са равни. Да, и на нас винаги са ни препоръчвали, колкото може повече жени, колкото може повече хора от етносите да влизат. Но, ако имаш много по-добър мъж за един пост, или обратното – жена за един пост, избираш него. Като гледам тук днес, в това отношение имаме доста повече жени.

Така, че пожелавам успех на г-жа Бокова до 26-и, цялата подкрепа на външно министерство, на всички наши посланици, г-н Плевнелиев – президента, ще бъде в ООН сега, г-жа Бъчварова ще бъде там, Дани Митов – външният министър ще бъде там, коктейл даваме в нейна чест да я представяме, така че до 26-и е така... Но, след като се опитват да ме атакуват мен и да считат, че аз влизам в някакви игри, а аз не влизам, които ме познават, знаят, че аз много се съобразявам, но няма как след 26-и, ако не е първа или втора, да я водим тази тема. Тогава ще преценим всички заедно какво да направим.