Правителството отложи решението за смяната на Ирина Бокова като български кандидат за генерален секретар на ООН. В началото на заседанието на министрите днес премиерът Бойко Борисов заяви, че Бокова остава българския кандидат, предаде БНТ. Той обаче допълни, че ако на 26 септември, когато има ново гласуване, Бокова не е сред първите двама, то правителството отново ще обсъди какво да прави.

"В последните дни явно се разразиха доста пристрастия, писания, коментари, анализи включително какво ще реша или какво ще решим всички ние по теми, които не са били на дневен ред към този момент. Поканих г-жа Бокова да дойде днес, но тя ми отговори, че има по-важна работа в ЮНЕСКО. Това не ми направи добро впечатление, защото, когато си кандидат за генерален секретар на ООН от една държава и дадено правителство те е номинирало и държах да кажа в нейно присъствие", каза Борисов.

Той заяви, че се полагат усилия за намиране на подкрепа за тази кандидатура и задължи всички министри да положат максимални усилия на 26 септември името на Ирина Бокова да е сред първите двама кандидати, които ще се състезават за поста. Борисов ѝ пожела успех, но уточни, че ако на посочената дата тя не се класира сред първите двама, правителството ще обсъди какво да прави.

На днешното заседание на кабинета се очакваше Министерският съвет да издигне за поста еврокомисарката Кристалина Георгиева, заради лошото представяне на Бокова при последните гласувания.

 

 

В 20-минутното си изявление пред министрите и журналистите в началото на заседанието премиерът Борисов не спомена нито веднъж името на еврокомисаря Кристалина Георгиева като вероятен кандидат за поста генерален секретар на ООН. Но се пошегува, че след като е отказал да се кандидатира за президент на България, сега може да го направи за поста генерален секретар на ООН.

Премиерът каза още, че управляващите са разпратили писма с искане за подкрепа за Ирина Бокова до държавни и правителствени ръководители на европейски държави и кабинетът продължава да полага огромни усилия за подкрепа на тази кандидатура. Той заяви, че не би допуснал някой да си играе с името на България, с държавния суверенитет или с решенията на управляващите. Борисов изтъкна, че на четирите изслушвания, които са минали в надпреварата за генерален секретар на ООН Бокова е останала с по-задни позиции.

Информацията за официалната номинация на Георгиева се появи в петък. Тогава Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации съобщи в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират българската еврокомисарка за генерален секретар на световната организация. Появиха се неофициални информации, че премиерът Борисов е разговарял с германската канцлерка Ангела Меркел и е получил уверение, че Берлин ще подкрепи номинацията на Георгиева.

В следващ туит Талал Ал-Хадж поясни, че ако бъде издигната от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната кандидатура е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г-20. Според запознати очаквания за кандидатурата на Кристалина Георгиева е имало и в централата на ООН в Ню Йорк.

Информацията за номинирането на Георгиева доведе до напрежение между Берлин и Москва. Вчера Германия обвини Русия във фалшиви твърдения, че канцлерката Ангела Меркел се е опитвала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат за генерален секретар на ООН. Говорителят на външното министерство Мартин Шефер заяви, че руски официален представител "е разпространил неща, които обективно са фалшиви", и окачестви хода като "недружелюбен".

Ден преди това говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че на скорошната среща на Г-20 в Китай Меркел се опитала да убеди руските лидери на подкрепят друг кандидат от България вместо Ирина Бокова.