В рамките на няколко дни имената на Ирина Бокова и Кристалина Георгиева бяха най-споменаваните в българските медии. Министерският съвет на република България се подготвяше да вземе решение за оттегляне на номинацията на Бокова за генерален секретар на ООН и да предложи за поста Кристалина Георгиева.

Високопоставен представител на правителството – високопоставен, съобщи в събота за Клуб Z, че решението ще бъде взето на заседанието на 13 септември, вторник. Други източници от Министерския съвет твърдяха още седмица по-рано за подготвян такъв сценарий.

Днес премиерът Бойко Борисов обяви, че Ирина Бокова остава кандидатурата на България поне до 26 септември, когато е поредното гласуване в Съвета за сигурност.

"Пожелавам успех на г-жа Бокова дотогава, ако след това пак е назад, ще преценим заедно как да процедираме", каза днес Борисов.

Питате се какво става? Нали съобщихте, че Бокова ще бъде сменена с Георгиева още този вторник?

Ето хронология на събитията, за някои от които досега не сме писали, която показва, че има повреда в нечий телевизор, но той не е нито вашият, нито нашият:

9 септември, петък – поредно гласуване в Съвета за сигурност. Ирина Бокова получава отново 7 окуражаващи гласа, 5 неокуражаващи и 3 неутрални. Така кандидатурата на България остава на пето място.

Същата вечер кореспондентът на „Ал-Арабия“ към Обединените нации Талал Ал-Хадж съобщава от потвърдения си профил в туитър, че Унгария, Латвия и Хърватия ще издигнат Кристалина Георгиева за поста с подкрепата на Германия.

10 септември, събота – високопоставен представител на правителството потвърждава пред Клуб Z, че такъв вариант е обсъждан. Дори добавя, че решението на практика е взето и ще бъде официализирано във вторник.

Други медии също задават този въпрос на високопоставения представител на правителството, който потвърждава и пред тях, че е взето решение Георгиева да замени Бокова. Още във вторник.

А пък други медии добавят детайли как Ангела Меркел била договорила съгласието на Владимир Путин за подобна замяна. Клуб Z не съобщи това, защото нямахме източници за подобни твърдения.

11 септември, неделя – Мартин Зелмайр, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава в потвърдения си профил в туитър, че „Би било голяма загуба за Европейската комисия. Но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди. + това е силен сигнал за равенство между половете".

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира пред ТАСС, че Русия не приема подобен начин на „подмяна“ на кандидатурата на България. Тя отрича и информациите, че Германия била уговорила Русия за подобна промяна. И разказва, че всъщност Меркел направила такъв опит по време на срещата на Г-20 в Китай, но получила отказ.

Агенция Ройтерс цитира неназовани дипломати, че се подготвя решение за смяната на Бокова с Георгиева.

През деня представители на българското правителство информират кабинета на Жан-Клод Юнкер, че твърдо са решили да предложат Кристалина Георгиева на мястото на Ирина Бокова, но ще изчакат следващото гласуване на 26 септември.

12 септември, понеделник – високопоставеният представител на правителството потвърждава, че предстои решение да бъде взето още тази седмица.

На обедния брифинг в Брюксел говорителят на Европейската комисия Александер Винтерщайн говори за комисар Кристалина Георгиева като за бивш колега. Нарича я „изключителна“ и „забележителна“.

Следобед Министерският съвет публикува дневния ред за заседанието си във вторник – такава точка вътре няма.

13 септември, вторник – високопоставеният представител на правителството твърди, че точката ще бъде внесена допълнително и всичко е подготвено за решение за нова номинация.

Малко по-късно Бойко Борисов казва пред министрите и пред телевизионните камери, че „ако този кандидат беше излъчен от ГЕРБ – досега да е бил отзован много отдавана, както бе с г-жа Румяна Желева".

Решението се отлага до 26 септември...