Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на областния управител на София-град Веселин Пенев, която поиска след среща с него, съобщи правителствената пресслужба. Причината - сделката за т.нар. "царски конюшни" в София, с която държавата се освободи от съсобствеността върху земята в центъра на София (сградите са собственост на различни институции - б.р.). Сутринта Борисов поиска проверка от Инспектората на Министерския съвет по казуса, която изненадващо стана готова за няколко часа, а премиерът успя да я предаде и в прокуратата за проверка. Без подробности какво съдържа.

Сигнал за сделката в медиите първо пуснаха от БСП, но след това поискаха и оставката на вицепремиера Румяна Бъчварова, защото била съучастник. Част от сградите на терена са на МВР.

 
След това зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че партията подкрепя искането на Борисов за оставка на областния управител (въпреки че към онзи момент нямаше индикации за такова в публичното пространство). Цветанов благодари и на опозицията от БСП за подадения сигнал. Той атакува и лидера на ДСБ Радан Кънев по казуса, защото Пенев, който е от НПСД от Реформаторския блок, бил номинация на тъмносиния водач.
 

Самият Пенев обясни на пресконференция през деня, че няма сам да подаде оставката си, освен ако няма доказателства за нарушение. Той обаче беше категоричен, че продажбата на земята в София е 1000% законна и няма нарушения, дори пести пари на държавата за охрана на имота, такса смет и т.н. Малко по-късно тя му е била поискана.