Министър-председателят Бойко Борисов сезира прокуратурата за т. нар. царски конюшни. Искането е да се извърши цялостна проверка на всички факти, обстоятелства и лица, свързани с осъществената сделка с имот – държавна собственост в София.

Основание за това дават събраните до момента данни по назначената от премиера проверка на Главния инспекторат, както и предоставени данни от различни държавни ведомства. Резултатите от проверката на инспектората ще бъдат предоставени на прокуратурата, се казва в правителственото съобщение.

По-рано днес Борисов поръча проверка на Инспектората към МС, а вместо него шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията подкрепя премиера, ако поиска оставката на областния управител или оттеглянето му от Реформаторския блок. Цветанов благодари на БСП за сигнала, тъй като именно социалистите повдигнаха темата за сделката вчера.

Областният управител на София Веселин Пенев обаче засега няма намерение да подава оставка, обяви самият той на свикана за целта пресконференция.

"Ако е нарушен финансовият интерес, това е най-малкият проблем - оставката. Обясних това на премиера. Всичко е в рамките на закона. Не сме продали никакви "царски конюшни" на цената на чифт маратонки, а сме излезли от съсобственост и така сме спестили разходи на държавата, например за такса смет", обясни Веселин Пенев.

Преди ден лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от левицата алармираха в парламента, че "областният управител на София Пенев и зам.-управителят от София Николов продали 7,5 дка на пъпа на София за 658 870 лв. или по 90 лв. на квадратен метър. Купувач е фирма "Евротрансбилд", собственост на Янко Иванов, бивш шеф в КТБ.

Днес социалистите доразвиха обвиненията, искайки оставката и на вицепремиера Румяна Бъчварова. 

Губернаторът на столицата Веселин Пенев заяви на пресконференцията, че ще обсъди с юристи дали да заведе дело срещу Корнелия Нинова и Жельо Бойчев. Областният управител нарече "безпрецедентни лъжи" твърденията, че не е защитил държавния интерес в случая с т. нар. "царски конюшни".

"Сагата с имота започва през септември 2003 г. до февруари 2005 г., когато тогавашният областен управител с три последователни договора прехвърля целия терен на фирмите "Гондол" и "Интерстройпроект 90". Тези заповеди и договори не са официализирани по никакъв начин в правния мир, извършени са абсолютно неправомерно. През август 2005 г. се извършва вече законна сделка - замяна. В резултат "Дивисима" придобива 16% идеална част от терена и част от сградите върху него. Тогава стартира реалната продажба на "конюшните", а не днес", обясни Пенев.

И допълни, че договорът за замяна е станал с подписа на тогавашния регионален министър от БСП Асен Гагаузов.

Така че нищо не се е финализирало сега, както твърди Цветан Цветанов, а просто се извършва едно действие, единствено възможно от страна на държавата, която съм представлявал аз по съответния казус, каза Пенев.

По повод обвиненията, че теренът под "конюшните" умишлено е разделен на три, за да бъде продаден без решение на правителството, областният управител отговори, че това е станало през 2005 г. по силата на действащ кадастър от страна на общината.

„Няма как на 9 септември да не припомня на г-жа Корнелия Нинова за хиляди други сделки с нейно участие. Може би една от най-емблематичните е с човека, който стои до нея в изпълнителното бюро – за Пловдивския панаир”, каза още Веселин Пенев.