Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова заговориха за оставка на областния управител на София Веселин Пенев. Повод за това стана сделката с т.нар. "Царски конюшни", оповестена вчера от БСП.

"Изцяло подкрепяме премиера Бойко Борисов за искането РБ да оттегли сегашния областен управител на София", заяви Цветанов.

Той допълни, че депутатите от ГЕРБ са говорили с премиера Бойко Борисов, който разпореди проверка по случая и резултатите от проверката ще излязат съвсем скоро.

"Няма да позволим подобни действия и те са с определен икономичекси привкус, да петнят името на Минстерски съвет и респективно на министър-председателя, който е поел ангажимент да бъдем прозрачни в управлението", каза Цветанов.

И допълни, че по тази тема ГЕРБ няма какво да коментира.

Цветанов благодари на БСП затова, че са подали сигнала за тази сделка. Той напомни, че тя е могла да бъде финализирана и по времето на областния управител на ГЕРБ Данаил Кирилов. Тогава също е имало инвеститорски интерес, като заявена сума за закупуването на този имот е била 20 млн. евро.

"Направете равносметка от сегашната сделка, която е сключена за 650 хил. лв.", каза Цветанов.

Според него областният управител на София, който е от НПСД, е бил предложен лично от лидера на ДСБ Радан Кънев.

"Това, което искам да заявя категорично е, че в този скандал има две страни - стартирана процедура от БСП, в лицето на тогавашяния министър Гагаузов и финализирана сделка от сегашния областен управител, който е от Реформаторския блок", каза Цветанов.

Вицепремиерът Бъчварова заяви, че ако се установят нередности в сделката премиерът очаква областният управител да си подаде оставката. А ако не я подаде, Борисов щял да му я поиска. Бъчварова каза още, че има сериозни съмнения и правителството очаква да види по документи какво се е случило.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация – София-град по повод извършена сделка с имот – държавна собственост (т. нар. царски конюшни).

Това съобщиха днес от Министерския съвет, след като вчера от БСП обявиха, че сделката за имота в центъра на София била на цена, равна на чифт маратонки за квадратен метър.

Проверката трябва да проследи спазването на Закона за държавната собственост при извършването на разпоредителната сделка от областния управител на София-град Веселин Пенев (НПСД-РБ). Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът – държавна собственост, за извършване на продажбата, каквото е изискването по закон, казват още от МС. 

Преди ден самият Пенев увери, че всичко по продажбата на имота е законно и нещо повече - тя разрешава проблем, тъй като държавата не може да прави нищо с имота, защото той и досега е бил в съсобственост.

"На този терен има над 80% застрояване. Държавата няма как да го използва по друг начин, да не кажа, че въобще няма как да се използва. Той е с друго предназначение с влязъл в сила градоустройствен план. Досега е носил на държавата точно нула и в центъра на София е стояла тази язва. Вече има влезли в сила съдебни решения, които дават възможност на собствениците на сградите да търсят излизане от съсобственост", добави Пенев.

По думите му цената е изчислена на базата на експертна оценка и по никакъв начин не може да бъде приравнявана на пазарна цена, за да се правят такива елементарни сравнения с маратонки. Областният управител предположи, че новият собственик ще предприеме действия по придобиване на останалата част от сградния фонд, които били нормални търговски операции. Сред сградите има жилищни, има и собственост на Министерството на вътрешните работи. 

Премиерът Бойко Борисов не е бил информиран за сделката, твърдят от Министерския съвет. Не става ясно дали според тяф е трябвало да бъде. Според заповедта на Борисов докладът на Главния инспекторат по казуса трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия.

По-късно днес областният управител Веселин Пенев ще даде пресконференция.