Полузащитникът  на "Спартак" (Плевен) Антонио Иванджиков отрече да е откраднал труда на историка проф. Божидар Димитров пуснало „12 мита в българската история”.

„Днеска в ранния следобед разбрах за тая книга. И нищо не знам по този въпрос. Аз няма как да я издам тази книга, защото не съм запознат толкова с тия неща”, каза младият футболист пред БНТ.

Както по-рано днес ви съобщихме директорката на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" проф. дфн Боряна Христова изпаднала в ступор, когато, преглеждайки новопостъпили книги в библиотеката, с изумление видяла известната книга на проф. Божидар Димитров "12 мита в българската история" (120 хиляди екземпляра, продадени за една година) в съвсем друго състояние. Корицата била същата, текстът - същият, само името на автора било друго - Антонио Иванджиков.

Клуб Z опита да се свърже с  "Печатница НИМА" ЕООД, Плевен, издала книгата на проф. Димитров под чуждо име, но никой не отговори нито на мобилния телефон, нито на стационарния, оставени за контакт. От издателството обаче се обадили в Народната библиотека и помолили наличния при тях екземпляр да бъде унищожен, защото била станала грешка и не знаели, че трудът е издаден от друг автор.

Директорът на печатницата се обадил и на Божидар Димитров и го помолил за среща. Обяснил, че е станала грешка и че книгата е отпечатана само в един екземпляр.

“Това не е вярно, аз имам четири-пет броя, изпратиха ми ги колеги от музеите в Плевен. Сега издателят вероятно настоява за среща с мен, за да иска извънсъдебно споразумение”,  коментира Димитров.

Той е категоричен, че ще съди издателя.

“Издателството е виновно, не може да не знаят щом са в този бизнес, коя е най-продаваната книга в България”, каза историкът.

Втората разлика между двете книги, освен в авторството е, че изданието „на футболиста” е по-скъпо.