Плевенски футболист "окраде" интелектуалния труд на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, подписвайки се под труда му "12 мита за българската история".

За кражбата алармира самият Димитров.

Директорката на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" проф. дфн Боряна Христова изпаднала в ступор, когато, преглеждайки новопостъпили книги в библиотеката, с изумление видяла известната книга на проф. Божидар Димитров "12 мита в българската история" (120 хиляди екземпляра, продадени за една година) в съвсем друго състояние. Корицата била същата, текстът - същият, само името на автора било друго - Антонио Иванджиков. Издателството, отпечатало книгата, е "Печатница НИМА" ЕООД, Плевен, разказват от кабинета на Димитров.

Когато Божидар Димитров се снабдил с книгата на... Иванджиков, се втрещил не по-малко.

"Крали са ме през близо 40-годишната ми дейност като автор. Откраднати ми бяха още като млад автор две статии; редовно ми крадат студии, идеи, заглавия, но да ми откраднат цяла книга – е, това не беше ми се случвало", коментира историкът.

"Доколкото знам, компетентните органи, защитаващи авторското право, вече са сезирани, но какво ще направя аз, ще видя по нататък. Все още съм зает с подготовката на тракийската изложба в Лувъра, а напоследък съм зает и с подготовката на изложба в Кремълския музей в Москва. Като се освободя, ще видя какво ще ги правя тези юнаци", допълни той.

Бърза справка в интернет показва, че в действителност "12 мита за българската история" е регистрирана в онлайн книжарници с автор Иванджиков. 

Но пък за самия автор няма никаква информация да е издавал научни или каквито и да е било други трудове преди това. Има само един Антонио Иванджиков с връзка с Плевен, от където е печатницата. Момчето е полузащитник и играе в "Спартак" (Плевен).

И надали знае, че е написало историческа книга.

Клуб Z се опита да се свърже с  "Печатница НИМА" ЕООД, Плевен, но никой не отговаря нито на мобилния телефон, нито на стационарния, оставени за контакт.

Дали е шега или измама, при всички положения за отпечатването на една книга се изискват финанси.

А от продажбата й постъпват печалби.