Изказването на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Асен Василев от национален ефир вчера, че Мария Габриел не може да е премиер и трябва да се премине към втория мандат, е било негово солово изпълнение. Не е било съгласувано в партията и с партньорите преди тв появата му, шокирало е и цялата парламентарна група на "Продължаваме промяната-Демократична България".

Това научи Клуб Z от редица депутати от обединението.

Защо е постъпил така - Василев не е сметнал за нужно да обясни пред групата. Но хипотезите все пак са били обсъждани ден преди преди това, като в ПП са били разделени в мнението си трябва ли да се продължат преговорите за кабинет с премиер Габриел. Някои депутати дори споделят, че са били по-изненадани от готовността на премиера в оставка Николай Денков да разговаря с ГЕРБ, изразена вчера сутрин преди намесата на Василев.

"Продължаваме промяната-Демократична България" гледа към втория мандат. Мария Габриел не може да бъде премиер, след вчерашните събития. Вариантът Мария Габриел да е ротационен министър-председател е зачеркнат. По Конституция вторият мандат ще дойде при нас. В началото сме на абсолютно нови преговори" - заяви Василев в бТВ.

Той посочи още, че няма да се извини на кандидата за премиер Габриел, само на жената Мария Габриел и то - ако се е почувствала засегната от думите му от по-рано, че тя е "най-новото и най-красивото лице на мафията".

Така на практика финансовият министър в оставка взриви породилата се вчера възможност за продължаване на разговорите. Както Клуб Z писа, след насилственото внасяне на папка с министрите при президента във вторник, т.е. Габриел му върна шест дни преди крайния срок изпълнен мандат, а насилствено - заради включването вътре на 11 министри на ПП-ДБ без съгласие, преговорите изглеждаха провалени. В сряда сутринта обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов все пак се намеси.

Поиска извинение от ПП-ДБ и Василев в частност и изрази готовност за продължаване на преговорите. Такава готовност се чу и от премиера в оставка Николай Денков, и от другия съпредседател на ПП Кирил Петков, и от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Привечерното изказване на Василев обаче я минира, защото веднага след него говори Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ, като даде заявка, че той повече не може да е министър на финансите и никога няма да бъде подкрепен от ГЕРБ.

Днес пък в ефира на Нова тв Сачева припомни част от записа от заседанието на ПП от края на май миналата година, разпространен тогава от отцепника от ПП Радостин Василев. По това време ГЕРБ и обединението преговаряха за кабинета "Денков-Габриел".

"По мое лично мнение последният ден, в който тази Мария Габриел иска да е премиер, ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно" - казва Василев в него.

А изводът на депутатката на Борисов бе, че "от самото начало ПП-ДБ работи по това Мария Габриел и ротацията да бъдат саботирани".

"Те не искат правителство, те продължават да си мислят, че ще стане вторият мандат. Партията е категорична, че това няма да се случи" - даде заявка тази сутрин Борисов. И "отпусна" още един ден на ПП-ДБ (днес) "да мислят". А Атанас Атанасов отново призова за връщане на масата на преговорите.

Така към този предиобед двете страни само си размениха реплики. От ГЕРБ чакат извинение и да бъдат потърсени. "Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно", пък заяви лидерът на ДСБ.

Какво се случва с мандата?

В сряда обаче Борисов постави срок, в който трябва да се изясни ще се гласува ли така предложения от Габриел състав на Министерския съвет или не. Заради предсрочното изпълнение на мандата и подписания веднага президентски указ, се очакваше гласуването да е още вчера. Борисов обаче вметна, че то може да се случи и в петък. При неразбирателство, каквото видимо се очертава, Габриел вероятно ще оттегли папката и гласуване няма да има, изчисляват народни представители.

Тази сутрин Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ посочи, че лично тя би посъветвала кандидатката за премиер да изтегли кандидатурата си, т.е. до гласуване да не се пристъпва.

От това следва, че президентът Румен Радев трябва да връчи втория проучвателен мандат - в случая на ПП-ДБ. Няма срок за това, но Радев вече показа, че не бави процедурите. От ПП, и то не само Асенн Василев, а и Кирил Петков вчера, както и депутати, смятат, че имат шанс да го реализират. Не е ясно с чия подкрепа, след като Борисов вече веднъж заяви, че "ако не стане с първия, няма да стане и с втория". Повтори го и днес.

Любопитното е, че същото каза и акад. Денков при консултациите с държавния глава. Тогава той посочи, че ако ГЕРБ не реализира мандата си, вероятно отиваме на избори.

Трети мандат (ако се стигне до него) се връчва на парламентарна група по избор на държавния глава. Досега Радев неизменно избираше БСП, но в парламента вече изчисляват, че може да го получи и най-малката формация, но минаваща за близка до него - "Има такъв народ". Буксуването на разговорите между досегашните (не)партньори обаче възобновиха спекулациите за нов кабинет в рамките на 49-ия парламент, започнали с изключването на трима депутати от "Възраждане". Лидерката на левицата Корнелия Нинова вече даде заявка, че партията й няма да участва в други конфигурации в рамките на това Народно събрание. Дори след изключването на тримата от партията на Костадинов обаче, ГЕРБ, ДПС, ИТН и независимите нямат мнозинство от 121 народни представители.